Шацьким студентам розповіли про користь болота й води

10 Лютого 2018, 10:25
2458

Працівники наукового відділу Шацького НПП зустрілися зі студентами Шацького лісового коледжу та розповіли їм про важливість водно-болотних угідь.

Про це йдеться на сторінці Шацького НПП у Facebook.

2 лютого весь світ відзначає День Водно-болотних угідь. Тому працівники Шацького національного природного парку відвідали студентів-четвертокурсників Шацького лісового коледжу ім. В.В. Сулька. 

У нинішньому році Всесвітній день водно-болотних угідь відзначається під девізом «Водно-болотні угіддя для збалансованого розвитку міст».

Основною ідеєю цього заходу є нагадати про важливу роль екосистем водно-болотних угідь для підтримки здорового та екологічно-безпечного навколишнього природного середовища у містах та населених пунктах. На жаль, переважна більшість людей не знають про корисні властивості водно-болотних угідь, люди бачать лише заболочену місцевість, яку бажано трансформувати у щось «корисне»: осушити, засадити лісом, добувати торф чи перетворити болота на поля.

Тому спеціалісти наукового відділу розповіли про роль і велику цінність водно-болотних угідь, про загрози та заходи, які були прийняті для їх збереження . 
Водно-болотні угідя зменшують вплив повеней, поповнють запаси питної води, створюють міські зелені зони, зменшують вплив таких екологічних явищ, як повені та посухи, діють як природі водосховища, акумулюючи і зберігаючи дощові та талі води. А також є важливими як місця перебування двох третин усіх видів рослинного і тваринного світу, як ділянки продукування біомаси та кисню, вони виконують величезну кількість інших важливих функції із підтримки екологічної рівноваги на землі. 

Зважаючи на оцінку біоекологічних, ландшафтних та територіальних критеріїв у 1995 році водно-болотні угіддя Шацького національного природного парку в рамках Рамсарської конвенції віднесені до водно-болотних угідь ІВА територій під №28, що мають міжнародне значення.

Шацькі озера розташовані на кордоні з Білорусією та Польщею 32850 га. Простягається з півночі на південь на 31,9 км та із заходу на схід на 37,4 км. Тут спостерігається велике різноманіття ландшафтів та біотопів, а саме: озера, річки, канали, болота, луки, ліси тощо. Унікальність цього ВБУ полягає в тому, що воно розташоване на межі водозбору басейнів двох морів. Одна частина водного стоку потрапляє до басейну Балтійського моря, інша – до басейну Чорного моря.

Для кращого засвоєння почутої інформації студентам роздали буклети, в яких описані багатство та краса нашої мальовничої місцевості. Маємо надію, що привернули увагу молодого покоління до оточуючого нас природного світу та бережного використання його ресурсів.

1

1


 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024