Світязь: у школі шанують історію України і земляків-героїв

09 Лютого 2018, 15:20
4601

Другий семестр у Світязькій школі розпочався не тільки традиційними предметними уроками, а й встиг ознаменуватися позакласними заходами, присвяченими січневим датам історії України і не тільки.

Про це повідомляє інформаційна служба школи.

 22 січня вчитель історії Денисовець Галина Сергіївна на загальношкільній тематичній лінійці «Живи та міцній, українська державо!» відмітила, що в цей день вся Україна відзначає День Соборності та Свободи України – знакове  для нашої та світової історії свято-єднання споконвічних українських земель. Провела  екскурс сторінками історії на шляху до утворення жаданої українцями своєї незалежної та самостійної держави.

Ми не можемо бути осторонь і від дати 75-ої річниці від початку примусового вивезення населення України в Німеччину. Вчитель історії Сакура Людмила Володимирівна донесла до дітей весь трагізм та біль українського народу, який був примусово вивезений на роботу до Німеччини. Вона навела дані, що за приблизними підрахунками таких українців 1,7-2,4 мільйонів. Також Людмила Володимирівна розповіла, як відбулося вивезення, як працювали остарбайтери та як складалася їх подальша доля.

Однією з найтрагічніших  сторінок історії  є славнозвісний бій під Крутами. 29 січня 2018 року виповнилось 100 років цьому героїчному подвигу. Пам'яті юнаків-героїв, замордованих більшовицькими катами під Крутами, був присвячений єдиний урок мужності «Крути – символ героїзму і відданості українського юнацтва». Вчитель Федун Олена Вікторівна відмітила, що Крути – це і символ національної трагедії. Бо ті новітні воїни і герої – квіт української молоді, ставши на захист української волі й державності, поклали своє життя на вівтар свободи і незалежності. Які події передували бою під Крутами розповіли учні 8-го класу Клекоцюк Софія та Шевчик Анастасія. Хлопці-семикласники інсценізували тодішній вступ до студентського куреня, завданням якого було вирушити на фронт і вершити долю України. Дівчата віршами звеличували подвиг ще таких юних «хлопців – безвусих… дітей».

1

1

1

1

 

Зі щемом у серці присутні слухали римовані рядки під звуки Моцарта у виконанні Штемпель Аліни і Сороки Соломії (8 клас), Озімок Віолетти (6 клас). На очі наверталися сльози при перегляді пісенних відеофрагментів про подвиг юних героїв. В знак пам'яті бою під Крутами учні та вчителі запалили свічу і  вшанували полеглих молодих хлопців хвилиною мовчання. Величальні слова «Слава Героям Крут і Слава Україні! Героям Слава» завершили патріотичний урок.

1

1

1

1

 

У переліку заходів хочеться відмітити і традиційне відзначення Дня пам'яті випускника нашої школи, воїна-афганця Володимира Хомича, який трагічно загинув 15 січня 1981 року на війні  в Афганістані. В рамках цього дня педагог-керівник шкільного краєзнавчого музею Корусь Олена Миколаївна, учні 8-Б класу зі своїм класним керівником Прасюк Валентиною Юріївною, яким випала почесна місія доглядати за могилою воїна-афганця, заступник директора з виховної роботи Федун Олена Вікторівна відвідали могилу Володимира.


 

Олена Миколаївна розповіла про життєвий шлях і трагічну смерть двадцятирічного юнака. Тепер наша земля народжує нових героїв, які захищають  суверенітет і незалежність нашої держави. Та ми не маємо права забути і тих  воїнів, які поклали своє життя, виконуючи почесний інтернаціональний обов'язок.

У січневому календарі  не тільки пам’ятні  дати історії  України, а й низка народних свят.

Зима радує  Різдвяними  святами, які люблять і шанують дорослі та діти. Вони тривають два тижні – від Різдва (7 січня) і до Водохреща (19 січня), у кожній господі тричі  готують  кутю – багату, щедру і голодну. Зі святом Водохреща закінчується тріада величних урочистостей Різдва-Коляди. Вона завершується цікавими обрядами-діями прощання зі Старим роком, побажаннями на успішний Новий рік, концертами, вечорницями, які тривають до кінця січня, а подекуди – і до початку лютого.

Класний керівник Бобилева Лариса Василівна та учні 6-го класу  підготували для учнів 1-8 класів обряд Святвечора та Різдвяний концерт. Діти радували присутніх піснями, віршами, іграми, колядками. Побажали всім щастя, достатку, тепла, радості, миру та здоров'я у Новому році, попрощались зі святами, зимою, бо у народі говорять: «Прийшов Іван Предтеча та й забрав свята на плечі».

2


 

 

 

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024