Хто і для чого до острова-схованки в Кримненському озері вимостив кругляком стежку

07 Лютого 2018, 20:35
3273 Джерело: фото ілюстративне

На озері Кримно є невеликий острів. Ще в радянські часи знайомі мені розповідали, що там були залишки якоїсь будівлі, але ніхто, навіть із мельниківських старожилів, не міг сказати, що то було. Правда, говорили, що в землі є ще залишки розбитої цегли та якогось каміння (я там, на жаль, не був), але одне слово, інформації обмаль.

Житель села Мельники розповів цікаву історію. Коли він був ще хлопчиком, то ходив з друзями на оз. Кримне ловити раків. У кого маска була для пірнання, у кого ні, бо вода там не дуже прозора, але для хлопчаків то не перешкода. Одного разу вони прямо майже серед озера, але зі східної сторони, саме під час пірнання за тими самими раками натрапили на якусь «дорогу», яка йшла від берега до острівця. В деяких місцях вона розмита, а де-не-де під ногами на глибині метр чи півтора відчувалися дерев'яні кругляки.

Згодом хлопці у старших чоловіків стали розпитувати про це. Ніхто нічого не знав, тільки з часом один дідусь розповів: «Колись від берега до острова йшла піщана коса, але з часом зникла. По цій же піщаній косі невідомо хто і коли у воді вимостив з кругляків дерев дуба невеликого діаметра дорогу»

Записано з розповіді жителя села Мельники Миколи Штандера.

За матеріалами книги Олексія Демедюка «Шацьк, Мельники (шацькі)».

Читайте також іншу бувальщину автора: Як шачанин за козацький скарб вивчив свою доньку у Львові

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024