Курорт Шацьк, полігон ТПВ та велосипедні доріжки, що ведуть до Польщі, - про що говорили на нараді з екологічних питань

02 Лютого 2018, 18:00
4156

В Шацьку відбулася нарада з екологічних питань.

В офіційному заході, що проходив 31 січня у приміщенні Шацького районного центру зайнятості, взяли участь Дмитро Новохатський, начальник управління екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрацїі, Андрій Ткачук, заступник начальника управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграці; Віталій Чернець, начальник відділу інфраструктури та туризму Департаменту інфраструктури та туризму облдержадміністрації.

Шацький район на нараді представляли Василь Голядинець, голова Шацької райдержадміністрації, Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, та інші. Серед запрошених були Анатолій Бринчук, голова Старовижівської райдержадміністрації, Олександр Герасимчук, перший заступник голови Любомльської райдержадміністрації, та Олександр Лукашук, Згоранський сільський голова.

–Останнім часом суттєво збільшилося рекреаційне навантаження на територію Шацького району, а отже, на природні ресурси краю і на всю екосистему. Надважливі екологічні питання, які ми маємо обговорити, стосуються не лише Шацького району, а й прилеглих до нього районів. Питанням номер один є каналізування зони Шацьких озер та розвиток інфраструктури. Нещодавно на комісії було підтримано пропозицію Шацької громади щодо виділення фінансування з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на розробку проектно-кошторисної документації на будівництво полігону ТПВ. Сподіваємося, що вже наступного року ми зможемо розпочати будівельні роботи, - розпочав нараду Дмитро Новохатський.

На зібранні багато говорили про організацію роздільного збору сміття на території району, вели дискусію на тему доцільності будівництва сортувальних станцій та виховання в людей культури правильного поводження з твердими побутовими відходами. 

Послухали виступ Катерини Філюти, головного спеціаліста управління екології та природних ресурсів облдержадміністрацїі, про використання корисного потенціалу водно-болотних угідь для збалансованого розвитку місцевих регіонів; Марії Христецької, директора Шацького НПП, – про пріоритетні напрямки співпраці Шацького біосферного резервату в рамках ТБР «Західне Полісся».

Цього року на території району планують розпочати роботи з реалізації великого інфораструктурного проекту в рамках програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» «Покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів  навколо озера Світязь». Також, зі слів Віталія Чернеця, в області триває активна робота з виконання заходів щодо оголошення до 2020 року рекреаційної зони Шацьких озер курортом державного значення. На сьогодні вже є перші позитивні результати бальнеологічних досліджень, за якими мінеральна вода, яку виявили на території району, може використовуватися з лікувальною ціллю.

На нараді також обговорили перспективу розвитку екотуризму в Шацькому районі, покращення транспортної доступності  рекреаційних територій, в тому числі будівництво велосипедних доріжок, які з'єднають українські і польські прикордонні території, розроблення велосипедних маршрутів тощо.

Детально про нараду, її найцікавіші моменти, думки учасників та конкретні напрацювання читайте згодом на Район.Шацьк


 

 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром