У шачан шахраї намагаються видурити гроші, використовуючи фото дівчини, яка втратила руку

04 Жовтня 2022, 12:59
У шачан шахраї намагаються видурити гроші, використовуючи фото дівчини, яка втратила руку 2391
У шачан шахраї намагаються видурити гроші, використовуючи фото дівчини, яка втратила руку

У шацьких групах днями з’явилося повідомлення про збір коштів для лікування контрактниці ЗСУ, яка ніби-то отримала поранення в боях під Миколаєвом. Ця інформація є шахрайською.

Журналісти Район.Шацьк з'ясували, в чому обман.

В опублікованому оголошенні йдеться про Діану Шевчук, мама якої просить гроші на лікування. Вона розповідає, що у 2015 році втратила чоловіка, який був поранений та помер через ненадання медичної допомоги.

В цьому повідомленні є декілька моментів, які мають насторожити тих, хто його читає. Найперше, не вказано звідки родина, очевидно це орієнтація на місцеві групи. Клопітно при розсилці повідомлення змінювати текст під кожну групу.

Читайте також: На Волині поширили псевдоісторичний фейк про масове вбивство українських дівчаток на Колимі

В групу авторка повідомлення вступила тоді, коли й опублікувала його. На фото дійсно дівчина без руки. Але фото не якісні, тож, очевидно, не щойно сфотографовані та вже декілька разів збережені та опубліковані. Автори тексту  невипадково вибирають легенду про контрактницю ЗСУ, сподіваючись що люди розчуляться, адже зараз дійсно в суспільстві високий рівень довіри до військових.

Окрім цього, автори ніби мимохідь згадують про владу, яка «нічого не робить». Таким чином хоче залучити ту авдиторію, яка незадоволена роботою владних структур.  Варто зазначити, що автори не називають конкретних дат, локацій, лікувальних установ та не надають документів.

Читайте також: Шахраї видурюють гроші у волинян через фейковий сайт ПриватБанку

Це про маніпуляції в тексті. А в чому ж правда таки?

На фото дівчина, яку звуть Діана, а от прізвище Цимбарович. І її маму дійсно звуть Тетяна. В лютому 2021 року повертаючись від друзів 17-річна Діана Цимбарович, жителька міста Козятин потрапила під поїзд. Вона вирішила перелізти попід вагон. На жаль, саме в ту мить він почав рухатись. Дівчині розтрощило  ліві ногу та плече. І тоді на операцію дівчині збирали гроші. До речі, під час збору коштів злочинці вкрали з карти мами більше як сорок тисяч гривень. Відомо, що через декілька місяців дівчину виписали додому, але вона залишилася без руки.

Шахраї використовують світлини юнки аби збирати гроші. До речі,  в мережі є різні варіації цієї історії: часом дівчині приписують нові хвороби, які отримала вона ніби-то від осколкових поранень.

Отож, інформація не відповідає дійсності. Фото дівчини з ампутованою рукою використовують задля наживи та збору грошей. Не ведіться на інформацію та не перераховуйте гроші шахраям!

Читайте також: На Шаччині поширюють фальшивий розіграш нібито від «Копійочки»

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024