Молитва, забіг та бронежилет для українських військових: як відбувався міжнародний захід у Мельниках

29 Вересня 2022, 20:00
Міжнародний захід у Мельниках 972
Міжнародний захід у Мельниках

В селі Мельники відбувся традиційний міжнародний захід «Дорога до миру», присвячений вшануванню пам’яті вбитих більшовиками польських військовослужбовців.

Про це йдеться на сайті Шацької селищної ради.

83 роки тому, у 1939-у, вірні присязі військовослужбовці Корпусу охорони пограниччя та Війська польського вступили в нерівний бій з окупантами – червоноармійцями 52-ї стрілецької дивізії. Під час збройного конфлікту загинула велика кількість польських солдатів та офіцерів. Частину тіл вбитих поляків місцеві жителі знайшли і поховали на сільському кладовищі.

Цьогоріч спільна українсько-польська акція відбулася на теренах Шаччини вже всьоме. Хоч в Україні війна, на захід до Мельників приїхали Збігнєв Войцеховський, віце-маршалок Люблінського воєводства Республіки Польща, Славомір Місяк, Генеральний Консул Польщі у Луцьку, громадські діячі, представники духовенства та прикордонних служб обох держав, молодь. Керівництво Волинської області представляли Олександр Троханенко, заступник голови Волинської ОДА, та Григорій Пустовіт, заступник голови Волинської обласної ради; Шацьку громаду – Сергій Карпук, Шацький селищний голова.

«Сумні сторінки історії, про які ми сьогодні згадуємо, – це наш спільний біль, наша трагедія. На превеликий жаль, ця історія повторюється: ворог з росії, який понад 80 років тому розстрілював польських вояків, зараз убиває українських бійців і мирних жителів, вчиняючи злочини проти людяності. Тому братній польський народ, як ніхто, розуміє нас, українців, у цей непростий для нас час, більше того, надає нам потужну підтримку. Дякую вам! Гуртуймося, бо це робить нас сильнішими, і вірмо в перемогу над ворогом, а полеглим героям – вічна пам'ять», – зазначив під час виступу Сергій Карпук.

Організували меморіал громадська організація «Форум українських журналістів» (голова правління Володимир Данилюк) та генеральне консульство Республіки Польща в м. Луцьк. Представники Польщі в знак солідарності з Україною чіпляли на одяг синьо-жовтті стрічки, висловлювали слова підтримки та обіцяли й надалі надавати нашій державі і громаді посильну допомогу.

За упокій вбитих більшовиками польських військовослужбовців помолилися біля меморіального комплексу православні та римо-католицький священники. Присутні поклали квіти та поставили лампадки до пам'ятників загиблим польським воїнам.  

А відтак розпочався символічний забіг на дистанцію 1939 метрів під назвою «Дорога до миру», у якому взяли участь учні школи села Мельники, студенти та всі охочі.

За ще однією доброю традицією цього пам'ятного заходу, у місцевому сквері відбулось спільне висаджування дерев. Наостанок у сільському клубі організатори нагородили переможців забігу, а польські військовослужбовці вручили українським захисникам, присутнім на заході, бронежилет.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024