Депутати Шацької громади хочуть звернутися до керівництва держави щодо захисту громадян від енергетичного колапсу

27 Вересня 2022, 17:10
Депутати Шацької гомади хочуть звернутися до керівництва держави щодо захисту громадян від енергетичного колапсу 864
Депутати Шацької гомади хочуть звернутися до керівництва держави щодо захисту громадян від енергетичного колапсу

На черговій сесії Шацької селищної ради депутати розглянуть питання про звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо захисту громадян від енергетичного колапсу.

Про це стало відомо з опублікованого проєкту рішення, – пише Район.Шацьк.

У зверненні депутати висловлюють свою стурбованість у питанні готовності країни до важкого опалювального сезону в умовах повномасштабної російської агресії.

«І в цих умовах життєво важливо, щоб завчасно вжиті заходи дали можливість попередити катастрофічний сценарій. Проте, на кінець серпня на складах та у сховищах було накопичено лише 2 мільйони тонн вугілля та 13 мільярдів кубічних метрів природного газу. Хоча раніше уряд ставив завдання накопичити щонайменше 19 мільярдів кубічних метрів природного газу. Однак, за нинішніх темпів накопичення запасів природного газу до початку опалювального сезону Оператор газотранспортної системи України прогнозує не більше 14,4 мільярда кубічних метрів природного газу.

Читайте також: З Шацького бюджету на обласний спрямували майже мільйон гривень

Це буде означати рекордно низький рівень запасів природного газу порівняно з попередніми роками. Порівнюючи з середнім рівнем запасів газу в підземних сховищах Європи, який досягнув вже 80% від запланованих об’ємів, в Україні йдеться про ледь більше 40%.

До того ж зберігаються ризики з постачанням вугілля.

За інформацією Міністерства розвитку громад та територій України внаслідок збройної агресії росії на території України уражені 327 об’єктів критичної інфраструктури у сфері теплопостачання. Відновлено 158 об’єктів теплопостачання. Російський агресор продовжує атаки на об’єкти цивільної інфраструктури, провадячи геноцид українців.

Багато часу для підготовки уже втрачено. Однак за той час, який залишається, потрібно зробити усе, аби захистити мільйони українців по усій країні від енергетичного колапсу.

Відповідно до статті 106 Конституції України Президент забезпечує, зокрема, національну безпеку в державі. Також стаття 116 Конституції України закріплює за Кабінетом Міністрів України обов’язок щодо забезпечення національної безпеки України.

Читайте також: Депутати затвердили робочий проєкт генплану села Світязь

З огляду на викладене, ми, депутати Костопільської міської ради восьмого скликання звертаємося з вимогою до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України при підготовці країни до опалювального сезону та задля захисту громадян від енергетичного колапсу, вжити наступні заходи:

  • Розгорнути системи протиповітряної оборони для захисту об’єктів критичної енергетичної інфраструктури: електростанцій, теплоелектроцентралей, розподільчих мереж, видобувних потужностей тощо.
  • Підготувати та розосередити по країні достатні запаси матеріалів для швидкого відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури, у разі їх пошкодження.
  • Забезпечити джерела надходження газу, вугілля та інших енергоносіїв з України та інших країн.
  • Гарантувати стабільність і прогнозованість управління в громадах. Відмовитись від зловживання створенням військових адміністрацій у громадах, віддалених від зони бойових дій. Натомість налагодити робочий діалог між представниками центральної влади та місцевого самоврядування для оперативного розв'язання питань енергетичної безпеки регіонів.
  • Передбачити, під час підготовки проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», достатні кошти для забезпечення енергоресурсами; впровадження енергоощадження, доступних альтернативних способів електро- та теплогенерації й постачання; виплати субсидій та інших пільг; проведення ремонтних та відновлювальних робіт об’єктів енергетичної інфраструктури.

Впевнені, що ці напрямки важливо передбачити у видатковій частині Державного бюджету на 2023 рік.

Також, просимо Президента України, в межах компетенції вжити заходів щодо врахування вказаних вище пріоритетів при ухваленні Закону України «Про державний бюджет України на 2023 рік», – йдеться у зверненні.

Про остаточне рішення депутати громади голосуватимуть на черговій сесії.

Читайте також: Чи буде в Шацьку працювати сектор Управління Державної міграційної служби

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром