Вовче питання: чому застрелили вовків у Шацькому національному парку

25 Січня 2018, 15:35
10089

Днями Шацький національний природний парк публічно розповів про полювання на вовків на своїй території. Станом на 22 січня допис видалено, пише Український лісовий портал. 

Відстріл заради збереження. Формулювання виглядає алогічним, особливо від представників нацпарків. Із повідомлення Шацького національного природного парку, громадськість пост-фактум дізналася, як «не зволікаючи служба охорони парку провела відстріл, в результаті якого було вбито два вовки, самка двох років і самець трьох років.Завдяки цьому в угіддях вдасться зберегти поголів’я диких свиней, козуль, зайців, бобрів та інших видів». Відстріл відбувся на території Мельниківського лісництва.

Читайте також: Працівники Шацького національного парку застрелили двох вовків

За фактом цієї ситуації Всесвітній фонд природи WWF в Україні надіслав інфозапит департаменту екології Волинської ОДА на отримання публічної інформації, щоб з’ясувати, чи надавався департаментом екології дозвіл на відстріл вовків, собак та бродячих тварин адміністрації Шацького НПП (на території з вилученням і без вилучення) чи мисливським господарствам, лісокористувачам, які мають угіддя на території без вилучення. На підставі матеріалів ми зможемо з’ясувати, чи було порушено чинне законодавство України.

Натомість з точки зору природоохоронної, таврування вовка як шкідника – позбавлене змісту. У природі, вовки, як і всі хижаки, підтримують у здоровому генетичному стані популяцію травоїдних. Здебільшого вони обирають для себе жертву із самих немічних та хворих тварин, а також харчуються падлом. Тож якщо хижак випадає з екосистеми, травоїдні неконтрольовано розмножуються, і з покоління в покоління зростає кількість особин з вадами чи захворюваннями.

У світі, зокрема у Європі, вовка перекваліфікували з виду-шкідника на такого, котрий потребує охорони. На днях Бельгія, яка зафіксувала у себе появу вовка вперше за 100 років, мало не святкує цю подію, а близько 20 європейських країн (зокрема і Україна, та про це ще повідомимо пізніше) об’єдналися задля порятунку великих хижаків Європи.

Чомусь в Україні вид продовжує сліпо вважатися виключно мисливським, і поява вовка на території розцінюватися лише як загроза. Питання зміни статусу вовка наразі ще потребує вирішення, та поки, складається враження, що за вовком-мисливським видом зручно ховати власну жорстоку діяльність, далеку по своїй суті від природоохоронної. І інколи рішення, які приймаються «не зволікаючи» – апріорі породжують сумніви.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024