Три мільйони гривень виділили на каналізування навколо Світязя з обласних коштів на природоохоронні заходи

14 Вересня 2022, 20:45
Три мільйони гривень виділили на каналізування навколо Світязя з обласних коштів на природоохоронні заходи 846
Три мільйони гривень виділили на каналізування навколо Світязя з обласних коштів на природоохоронні заходи

Понад п'ять мільйонів гривень коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища підлягала розподілу на виконання 20 природоохоронних заходів цьогоріч.

Про це обговорювали на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, – повідомлять у Волинській обласній раді.

Питання встановлення зон санітарної охорони ділянки мінеральних вод «Проліскова», а також підсумки виконання Регіональної екологічної програми «Екологія 2016-2022» за перше півріччя цього року розглядалися сьогодні під час засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів

Клопотання розглянути та погодити проєкт встановлення зон санітарної охорони ділянки мінеральних вод «Проліскова» Жобринського родовища надійшло від санаторію матері та дитини «Пролісок». Мінеральні та лікувальні води тут використовують для бальнеологічних процедур. У перспективі також продукування питної мінеральної води.

Читайте також: Наступного року обласна влада вирішуватиме екологічні проблеми шацьких озер

Для цього комунальна установа уже отримала дозвіл на користування надрами, виготовлено і проєкт на розробку родовища, який передбачає поетапне виконання 7-ми видів робіт. На часі – встановлення санітарної охоронної зони навколо родовища.

Голова екологічної комісії Юрій Ройко зазначив, що усі роботи комунальний заклад здійснює за власні кошти без залучення асигнувань з обласного бюджету. Відтак, члени комісії одноголосно схвалили проєкт рішення та рекомендували сесії погодити межі охоронної зони родовища.

Депутати також заслухали звіт про результати виконання за І-е півріччя обласної програми «Екологія 2016-2022». Начальник управління екології та природних ресурсів ОВА Валентин Кухарик зазначив, що на виконання природоохоронних заходів у січні-червні бюджети спрямували понад 45 мільйонів гривень, а виконання заходів становить – 82%.

Читайте також: Фінішувала акція із зариблення Шацьких озер

Оскільки у цьому році державних асигнувань на природоохоронні заходи не надходило, на охорону і раціональне використання водних та природних ресурсів, атмосферного повітря використовувалися залишки минулорічної субвенції. Коштом місцевих скарбниць фінансувалися ліквідація наслідків підтоплень, очищення громадських водойм та знищення борщівника. А за власні кошти підприємств проводилися моніторинг стічних вод, зменшення шкідливих викидів в атмосферу, а також заходи із безпечного збирання, зберігання та утилізації відходів.

Щодо коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, то за словами очільника екологічної комісії Юрія Ройка, сума, яка підлягала розподілу на виконання 20 природоохоронних заходів цьогоріч, становила 5,6 мільйона гривень. Проте, 3 млн з них було спрямовано на співфінансування завершального етапу міжнародного інфраструктурного проєкту каналізування населених пунктів навколо озера Світязь. Співфінансування – ключова умова цього європейського гранда, інакше довелося б згорнути проєкт та повернути партнерам вже освоєні 4 мільйони євро.
Юрій Ройко зауважив, що на решту суми екологічного фонду будуть профінансовані 10 природоохоронних заходів і попросив громади відповідально поставитися до їх реалізації. До слова, завершується роботу над новою програмою «Екологія – 2023-2027», її планують прийняти наприкінці року.

За результатами звіту члени комісії взяли інформацію до відома та рекомендували управлінню екології та природних ресурсів ОВА здійснювати постійний моніторинг за освоєнням громадами субвенції на виконання природоохоронних заходів.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024