Як лісівники спільно з журналістами у шацьких лісах браконьєрів ловили

23 Січня 2018, 16:30
4918

З жовтня 2017 року у лісових масивах Волині розпочато сезон полювання на диких мисливських парнокопитних тварин - кабанів, козуль, лосів.  З ініціативи начальника Волинського ОУЛМГ Олександра Кватирка до патрулювання лісових масивів у вихідні залучили журналістів районних та обласних видань. Такі спільні рейди вже неодноразово практикували лісівники, що давало свої вагомі результати.

Цими вихідними до патрулювання лісових масивів долучилась кореспондентка видання Район.Шацьк.

Розпочався виїзд з самого ранку по лісах Шацької селищної ради та Прип’ятського старостинського округу. У склад групи оперативного реагування ДП «Шацьке УДЛГ» входили інженер охорони захисту лісу Ярослав Кропивник, помічник лісничого Поліського лісництва Віктор Курзяба та єгер ДП «Шацьке УДЛГ» Василь Бондар. Спочатку лісівники обстежили ліси біля урочища Венське, згодом лісовими дорогами дісталися до села Плоске. А вже звідти – й до кропивницьких територій, де водиться чимало хутряного звіра.

3
Віктор Курзяба та Ярослав Кропивник
Віктор Курзяба та Ярослав Кропивник

Навідались лісівники до урочища Біля Колодязя, де планують облаштувати місце відпочинку: до пуття довести колодязь, встановити альтанки та лавки. Територія й справді є дуже гарною, адже навкруги – насадження ялини, поруч – дуб. Проїхались лісівники до межі сусіднього лісництва – майже під село Гуту Ратнівського району. «Тут недалеко – й кордон з Білоруссю», - розповідають чоловіки. Щоразу у кожному лісовому квадраті зупинялися, слухали тишу (а це, виявляється, треба вміти!), читали сліди, залишені лісовим звіром.

1
Біля Колодязя планують облаштувати місце відпочинку
Біля Колодязя планують облаштувати місце відпочинку

Патрулювання лісів мобільною групою виявилось недаремним: через декілька годин натрапили й на мисливця, в якого не було при собі необхідних документів для полювання. Перевіривши документи, на жителя смт Ратне лісівники склали протокол за порушення правил полювання за ст. 85 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» та ст. 20 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» (здійснення полювання  без наявності встановленого переліку дозвільних документів). Також у мисливця вилучили рушницю до вирішення справи (чоловік стверджував, що має усі дозвільні документи на зброю), яка буде повернута власнику тоді, коли він покаже усі необхідні документи на неї.

Помітили мисливця
Помітили мисливця

Наступного дня, у неділю, під час патрулювання лісів у тих же лісах Прип’ятського старостинського округу працівниками ДП «Шацьке УДЛГ» був складений ще один протокол на жителя Шацького району, який не мав документів на мисливську собаку.

... якого таки знайшли
... якого таки знайшли

Як повідомляють у прес-службі Волинського ОУЛМГ, лише протягом цих вихідних протоколів про подібні порушення складено 26, затримано 7 одиниць вогнепальної зброї. Найбільш оперативно спрацювали рейдові групи ДП «Любешівське ЛМГ» (5 протоколів, затримано 6 рушниць), ДП «Шацьке УДЛГ» (2 протоколи), ДП «Камінь-Каширське ЛГ» (1), ДП «СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» (1), ДП «Ковельське ЛГ» (1), ДП «Горохівське ЛМГ» (2 протоколи).

– 21 січня на Волині було закриття сезону полювання на зайця русака. Це був останній масовий вихід мисливців в угіддя. Сприяли цьому і погодні умови – достатня кількість снігового покриву, невеликі морози. Люди свідомо йшли на правопорушення. Це також є причиною таких суттєвих показників складених адмінпротоколів, – зазначає завідувач сектору – головний мисливствознавець сектору мисливського господарства ВОУЛМГ Руслан Люшук.

Лісова охорона Волинського ОУЛМГ звертається до сумління усіх полювальників: краще зберегти високу честь мисливця, аніж ходити із заплямованою репутацією.

Віта Шепеля

2
Сліди звіра одразу видно на снігу
Сліди звіра одразу видно на снігу


1
Слідом за мисливцями....
Слідом за мисливцями....


Навідався до мобільної групи головний лісівник району Андрій Самолюк
Навідався до мобільної групи головний лісівник району Андрій Самолюк

Цікавився, як справи на патрулюванні
Цікавився, як справи на патрулюванні

1
Бобровий слід на деревах
Бобровий слід на деревах

1
Рекреаційний пункт біля лісової дороги
Рекреаційний пункт біля лісової дороги

Пам'ятка відпочивальникам
Пам'ятка відпочивальникам

1

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024