Депутатам - збільшили, військовим - зменшили: чи справедливі ці виплати. ОПИТУВАННЯ

09 Серпня 2022, 11:16
Фото ілюстративне 132968
Фото ілюстративне

У липні Кабмін прийняв низку рішень, котрі дещо збурили українців та викликали в суспільстві неоднозначну реакцію та обговорення. 

Перше рішення – це зміна порядку виплати (не скасування!) додаткової винагороди військовослужбовцям - постановою Кабінету Міністрів України № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» від 07.07.2022 – пише газета «Новий погляд+». 

Так, запроваджено норму виплати до 30 тис. гривень пропорційно часу служби в розрахунку на місяць, а також залежно від місця несення служби та району ведення бойових дій.

Саме це, пояснюють у Кабміні, дозволить застосувати справедливий підхід до оплати праці та усунути зрівнялівку, здійснюючи виплати особовому складу залежно від складності завдань, які вони виконують. Такий підхід щодо пропорційної виплати додаткової винагороди буде застосовуватись для Національної гвардії України та Державної прикордонної служби, Національної поліції, а також осіб цивільного та начальницького складу цивільного захисту ДСНС. До цього військовикам та силовикам виплачувалися гарантовані 30 тисяч гривень, тепер же сума може бути меншою. У Кабміні зазначають, що на сьогодні зміни не застосовуються до військовослужбовців ЗСУ.

Друге рішення, яке викликало чи не найбільше обурення в суспільстві – постанова Верховної Ради про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів, відповідно до якої вони зможуть отримувати надбавки. Авторами проєкту є спікер Ради Руслан Стефанчук, перший віце-спікер Олександр Корнієнко, віце-спікерка Олена Кондратюк, глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, а також депутати різних фракцій: Ірина Геращенко, Сергій Соболєв, Юлія Клименко тощо.19 липня Рада ухвалила цю постанову. «За» проголосували 308 нардепів. Також проєктом Постанови пропонується встановити розмір посадового окладу для народних депутатів України, які тимчасово не входять до складу комітетів Верховної Ради України. Таким чином, ті депутати, які не входять до складу жодного комітету, також будуть отримувати 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. В результаті оклад депутата збільшиться до рівня до повномасштабної війни: з 28 810 гривень до 49 620 гривень, і це без урахування доплат і додаткових витрат.

Ще одне рішення Верховної Ради – ухвалення депутатами закону №7251 з правками Галини Третьякової, за який проголосувала більшість народних депутатів. Зокрема, у законі йдеться про те, що працівнику, який був призваний на військову службу на особливий період (у т.ч. на час воєнного стану в Україні), або який пішов служити за контрактом, гарантується збереження місця роботи і посади. Раніше законом також гарантувався середній заробіток на даній роботі.

Це означає, що тепер роботодавці за основним місцем роботи можуть не виплачувати зарплату тим, хто служить в армії (і фактично не працює за місцем роботи, захищаючи державу), до моменту, поки вони звільняться з армії. Це стосується всіх роботодавців і організацій незалежно від форми власності. Також після повернення робітників з лав армії їхня зарплата може бути меншою, ніж до того, як вони пішли на військову службу.

То що ж з цього приводу думають жителі любомльських та Шацької громад – читайте. 

Ганна Сачук, депутатка Ковельської районної ради:

– Тим військовослужбовцям, котрі сьогодні перебувають на передовій, треба не 100 тисяч, а 200 давати. Адже те, які втрати несе Україна, не порівняти ні з чим, і достойна матеріальна компенсація – це найменше, що заслужили наші бійці. Тим більше, зменшення зарплат військовим деяких категорій на фоні збільшення виплат депутатам аж удвічі – це абсурдно. Депутати мають у воєнний час узагалі мінімум отримувати.

Не стимулює наших мобілізованих і те, що їм за основним місцем роботи припинять виплати зарплати. Думаю, якщо працівника мобілізували з державної служби, в бюджеті можна було б передбачити хоча б збереження йому мінімальних виплат на основному місці роботи. Хоча щодо виплат мобілізованим працівникам від малого бізнесу, то тут є, звісно, проблема, бо зараз підприємництво переживає не найкращі часи. Але над цим питанням можна було б також попрацювати державі, наприклад, передбачити певні компенсації таким підприємцям, котрі не можуть виплачувати зарплату мобілізованим. Потрібно шукати компромісні рішення.

Ганна Сачук
Ганна Сачук

Петро Ткачук, депутат Шацької селищної ради, заступник директора санаторію «Лісова пісня»

– Однозначно проти таких рішень. Їм що, тим депутатам, їсти нема що, що настільки підвищили собі зарплати? Нехай задумаються над тим, які вони рішення приймають у воєнний час. Пам’ятаю, у 2014 році за ініціативи фракції «Свобода» у Верховній Раді скасували всі виплати і надбавки депутатам, і жили, і працювали нормально. Не можу зрозуміти і «вдячність» депутатів українським військовим у вигляді зменшення їм зарплати, навіть якщо це стосується деяких категорій, адже вони воюють, ризикуючи своїм життям. Стосовно скасування виплат мобілізованим по місцю роботи, то, на мою думку, до цього також треба було виважено підійти, наприклад, дати це на розсуд підприємства: зможуть платити – нехай платять, не можуть – хай хоч забезпечать мінімальними виплатами. Думаю, на 1-2 мобілізованих працівників багато грошей не треба.

Петро Ткачук
Петро Ткачук

Володимир Крижук, екс-голова Рівненської сільської ради

– Знаю, що була петиція до президента, яка набрала 25 тисяч голосів, про переведення депутатів на «мінімалку» і збільшення за рахунок зекономлених коштів  виплат військовим. Я цілком підтримую таку ініціативу. Адже тільки завдяки добровольцям, мобілізованим, тим хлопцям, котрі стали на наш захист, ми маємо тут спокій. При всій повазі-неповазі до народних депутатів я думаю, що їм зарплати вистачало і буде вистачати. А от тим хлопцям і їхнім сім’ям виплати потрібно збільшити в рази.

Вважаю неправильним і те, що мобілізованим скасували виплату зарплати за основним місцем роботи. Хоча тут можна зрозуміти й бізнес: ситуація в країні надто важка, бізнес переважно якщо не ледве тримається на плаву, то банкрутує. Але якщо все-таки керівник розуміє, що його працівник пішов воювати і ризикує своїм життям для того, щоб його бізнес тут працював, мав прибутки, він сам має вийти з ініціативою та знайти можливість виплатити своєму мобілізованому працівнику зарплату або зберегти для нього якісь фінансові преференції.

Володимир Крижук
Володимир Крижук

Микола Оніщук, заступник голови Любомльської міської ради

– Кожна людина повинна отримувати ту заробітну плату, яка є співрозмірною з роботою, яку вона виконує. Не знаю, чи депутати сьогодні так уже насичено працюють, але органи місцевого самоврядування зарплати працівникам не піднімають, хоча завдань на них покладено немало. Аналогічна ситуація – і з військовими. Варто зважати, яку роботу та які функції вони виконують: їздять на ротацію чи перебувають постійно в тилу. Та в будь-якому випадку, думаю, знімати заробітну плату з них не варто, адже невідомо, де вони опиняться наступного дня. Та й чи буде стимул їм стати на  захисті наших кордонів, якщо в них не буде матеріального заохочення?

Стосовно зняття виплат мобілізованим, то думаю, це в деякій мірі є виправданим, адже якщо людина йде з державної роботи – то це одна справа. Якщо ж з бізнесових структур, котрі й так ледве виживають сьогодні, а деякі навіть закриваються, то це зовсім інша. Адже на виплату зарплати підприємцеві треба десь взяти кошти.

Микола Оніщук
Микола Оніщук

 

 

 

 

Коментарі
03 Січня 2023, 16:30
Хай та сволота,у ВР спробує хоч тиждень на нулю навіть не воювати(кишка в них затонка),а просто прожити! Під прицільними обстрілами,в бліндажах з мишами та щурами,при повній антисанитаріі,іноді без води,на промерзлій землі. Я б хотів би на це подивитися!
30 Січня 2023, 20:01
А чому саме Збройні Сили України позбавили премії в сумі 30000. А поліція, прокуратура і т.д,, будуть і надалі її отримувати. Добре придумали. Тобто патрульний, який їздить по мирному місту, якась помічниця керівника і ще багато хто важливіші за ЗСУ. Так? Браво
31 Січня 2023, 16:54
Чесно, гидко що у нас в країні так, тим паче під час війни. Депутати з жиру бісяться і гріють свох жопи у кабінетах, а хлопці НГУ в тому числі, кому по факту зрізають зарплатню на 25 тис - хай якось живуть, враховуючи те що забезпечення продуктового нормального не має. Ганьба цим міністерствам та тим хто приймає такі закони. Після перемоги - будуть стріляні і пизжені, бо вже просто нема слів.
02 Лютого 2023, 12:26
Нашу країну нічого не міняє, навіть війна! Тепер військові мають зарплату касира в супермаркеті . Неперевершено! На сьогоднішній день жоден військовий не може нормально відпочити, день ненормований, субота робоча, я вже не кажу скільки хлопці для роботи купляють за власні кошти - і все це за смішні копійки! Звучить , як знущання. Не впевнена, що після такої зради з боку держави в них буде бажання захищати тих самих зрадників.
03 Лютого 2023, 08:11
Якщо відмінили, так зробіть тоді гідну зарплатню, щоб військовий був не злиднем, який вимушений жити за копійки, а то виходить, собі попідіймали, а військовому, типу і кістки вистачить...я вважаю, що все це рівно пропорційне, якщо наші військові будуть забезпечені, то і армія буде значно краща, буде стимул іти підписувати контракт. А так, цими змінами вони загоняють військових знову за межу виживання
05 Лютого 2023, 00:16
Я бачу наша влада вже зовсім знахабніла! Мій чоловік військовий. Не в частині, а на виїзді Зах України. В нас мала дитина, я в декреті звісно що не працюю. Ціни ростуть, а зарплату все зменшують і зменшують. За кого і за що воювати?! Я вже сама не хочу такої країни. Яка мотивація для воєнних. Кажете в тилу, а чому не враховується коли вони збивають ракети. Коли в них бойові чергування?! Але мій чоловік навіть частково не в бойових діях. Захист неба це вже не актуально?! Соромно!
05 Березня 2023, 09:36
Мій син знаходиться біля Авдіївки ,то деяким хлопцям з його бригади за січень місяць навіть 30000 не виплатили ,а потрібно 100000.Читала указ нашого президента,що за січень всі військові повинні отримати премію як за попередні місяці, а їм видали тільки зарплату 13000 і премії 00000000000.То я теж погоджуюся з тим ,що хай депутати разом з своїми синами ідуть на передову і захищають нашу країну.
10 Березня 2023, 04:33
Згодна з ВАМИ Ірина!!!! Нам не треба грошей!!! ПОМІНЯТИ МІСЦЯМИ ДЕПУТАТІВ ТА ЇХ СИНКІВ!!!! наших. РІДНИХ чоловікІВ батькІВ синІВ БРАТІВ !!!!! Хоча на неділю!!!!!! В ДЕПУТАТІВ НЕ ВИСТАЧИТЬ СМІЛИВОСТІ ХОЧА Б НА 20-50км до НАБЛИЗИТИСЯ до 00000 НАШІ ЧОЛОВІКИ НЕ ЗА ГРОШІ ПІШЛИ ЗАХИЩАТИ РІДНУ ЗЕМЛЮ!!!! де були ці депутати коли ми жили під вогнем????? Закордоном?;?; Разом із сім'ями!!!!!
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024