Шацьк: члени громадської ради не погодились назвати вулицю на честь Любомира Гузара

18 Січня 2018, 15:30
2468

17 січня в Шацькій райдержадміністрації відбулося засідання громадської ради під головуванням Адама Дударчука.

З двадцяти членів громадської ради участь в засіданні взяли чотирнадцять представників громадських організацій, а також голова Шацької районної ради Сергій Карпук, в.о. голови Шацької селищної ради, секретар Людмила Цевух.

Основним питанням порядку денного стало звернення заявника Сергія Бондарчука з смт Дубище Рожищенського району на урядову «гарячу лінію», який просив назвати одну з вулиць населених пунктів в честь єпископа Української ГКЦ Любомира Гузара. 

Про що йшлося у зверненні жителя Рожищенського району - розповіла Олена Гуж, секретар громадської ради, головний спеціаліст організаційного відділу, внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації. Вона зазначила, що заявник звернувся з пропозицією до голови Шацької райдержадміністрації винести питання на засідання громадської ради з проханням назвати одну із нових вулиць або перейменувати вулицю на честь Любомира Гузара. Це питання також було розглянуто першим заступником голови Волинської ОДА Олександром Степанцовим і направлено для розгляду громадської ради при Шацькій РДА.

«Напередодні засідання відбулася зустріч з Сергієм Бондарчуком, під час якої спеціалістами райдержадміністрації надані відповідні роз’яснення з цього питання, а також повідомили про дату і час засідання громадської ради при райдержадміністрації, на яке пан Сергій не з’явився. Питання обговорено з представниками церков, громадських організацій. Окрім того, заявнику пояснили, що в Шацькому районі є дуже мало греко-католиків, а єдина церква, яка діє, знаходиться в селі Положево. Тому заявнику радили відмовити у задоволенні прохання» - розповіла Олена Гуж.

«Громадська рада представляє інтереси громадських організацій району, тобто громади. В більшості населення району є православним, відповідно відвідують православні храми Московського та Київського патріархатів. Знаючи те, що греко-католиків на території  району практично немає, то і постає питання, чи варто навіть рекомендувати Шацькій селищній раді приймати рішення про перейменування вулиці чи надання новій назви на честь Любомира Гузара. Я з великою повагою ставлюся до цієї людини, але вона ніякого стосунку до нашого селища не мала», - висловив свою думку Адам Дударчук.

Підтримали його Володимир Найда та Петро Подубінський: в районі немає потужної греко-католицької громади, тому члени громадської ради порадили утриматись від рекомендацій селищній раді присвоїти одній з вулиць ім’я колишнього глави УГКЦ. Окрім того, як відзначив Петро Подубінський, на його думку, не варто питання релігійні виносити на обговорення громадської ради, аби не роботи розколу у суспільстві, бо інші релігійні громади також захочуть назвати вулиці іменами своїх релігійних діячів.
Іван Терета, в свою чергу, також відзначив, що в теперішній ситуації варто не те що утриматися, а узагалі відмовити Сергієві Бондарчуку.

Зрештою, члени громадської ради не підтримали звернення жителя Рожищенського району Сергія Бондарчука щодо присвоєння назви однієї з вулиць імені єпископа української греко-католицької церкви Любомира Гузара на території Шацької ОТГ.

Також на засіданні члени громадської ради затвердили план роботи громадської ради при райдержадміністрації на 2018 рік та обговорили питання підготовки та відзначення в районі Дня Соборності України та 25-ї річниці з дня створення Шацького району.

Довідково про Любомира Гузара

Любомир Гузар у різні роки отримав орден князя Ярослава Мудрого III ст. (за визначний особистий внесок у духовне відродження українського народу, багатолітню церковну діяльність та з нагоди 75-річчя від дня народження), орден князя Ярослава Мудрого IV ст. (за значний особистий внесок у соціально-економічний і духовний розвиток Львова та з нагоди 750-річчя заснування міста), Орден князя Ярослава Мудрого V ст. (за визначний особистий внесок перед Українською державою у відродження духовності, утвердження ідей милосердя і злагоди в суспільстві, багаторічну плідну церковну діяльність), Орден «За заслуги» III ст. (за значний особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток України, вагомі трудові досягнення та з нагоди 10-ї річниці незалежності України).

Багаторічний керівник відновленої Української греко-католицької церкви став одним з небагатьох моральних авторитетів українців на зламі XX-XXI століття.

Народжений у Львові часів міжвоєнної Польщі, виріс, вчився та працював у США й Італії, а на Батьківщину повернувся після проголошення незалежності України.

Керівництво Любомира Гузара церквою мільйонам греко-католиків запам'ятається відродженням та розвитком УГКЦ й її експансії на центр та схід України. Саме за його керівництва сталася знакова подія для греко-католиків - церква формально перестала бути галицькою чи західноукраїнською, а отримала визнання у якості загальноукраїнської й однієї з найвпливовіших у державі.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39