Волинський бізнесмен написав звернення до директорки Шацького нацпарку, піддавши сумніву правомірність її дій

02 Серпня 2022, 15:10
Будівництво на острові Світязя 3176
Будівництво на острові Світязя

Підприємець з Луцька Петро Нестерук написав звернення до Марії Христецької, директорки Шацького національного природного парку.

Текст він опублікував у Фейсбуці.

Тема звернення – правомірність дій керівництва нацпарку в питанні будівництва на острові озера Світязь та біля затоки Бужня.

Читайте також: «Нахабне втручання у гармонію природи» – лучанка шокована будівництвом на світязькому острові

Подаємо текст звернення без змін.

«...Є запитання до вашого спростування, стосовно Ваших реконструкцій на острові та на затоці Бужня. А саме:

 

- за чиїми дозволами ви втручаєтеся в екологію?

- чому зрізаєте дерева в рекреаційній зоні лише заради зручностей для людей? Тобто чому відстоюєте інтереси людей, а не природи?

- хто надав вам дозволи на розроблення документації проекту по втручанні реконструкцій острова та затоки Бужня?

Вас найняла Держава, щоб оберігати природу, та повноцінно забезпечила Вас фінансуванням - грошима платників податків. Напоминаю, ви працюєте не в приватній «конторі», Ви працюєте в Національному Парку, який належить усьому Українському народу. Національний - від слова “Нація”. Ще раз напоминаю це - неприбуткова організація, а не бізнес площадка!

Читайте також: Зрізані дерева, незрозуміла споруда і купа сміття: біля озера Світязь виявили нове будівництво

Ніколи до Вас собі з попередників, такого не дозволяв. Ви в буквальному смислі «розтранжирюєте» усе наше природнє, та фінансове, державне, Національне надбання.

Якщо з Вашими документами по реконструкції острова оз. Світязь, та затоки Бужня дійсно все в порядку, то це дуже дивує, адже колись на острів було заборонено заходити: було попередження, що він - під охороною держави, як заповідна зона, з рідкісною флорою, та птахами!

Та я наразі переконаний, що це все відбувається за особистими забаганкам та вказівкою керівника Шацького Нацпарку Марії Христецькоі, без жодних супроводжуючих документів екології.

Якщо правоохоронні органи поцікавляться документацією проекту, а директор буде відмовлятися від будь-яких пояснень про вирубку дерев поряд з будівництвом (саме про це йдеться у поясненнях Нацпарку, з офіційних джерел), то керівник може почати звинувачувати усіх підряд, що хтось це зрізав чи вкрав у неї на будівельних майданчиках. Або накаже, щоб працівники брали відповідальність на себе, так само як намагалася це зробити у випадку зі зрізаними ялинками біля контори, зі зрізаними Ялинками.

Читайте також: Нардеп звернувся до правоохоронців щодо будівництва на острові озера Світязь

Після цього, скоріше за все, згодом багато кого буде звільнено по статті самим директором, заради відводу очей. Так як ви поступили з працівником Нацпарку лісничим Голядинцем Іваном. Але в даному випадку маємо порушення, за яке можуть просто понести кримінальну відповідальність!

Уявімо, що керівник парку дійсно не знав, що серед літа на острові і не тільки відбувається будівництво - з вирубкою дерев, які йому заважали. Тоді в такому випадку, який це керівник!? Що це за лідер?! Що це за господар, у якого роблять, хто що хоче, в тому числі порушуючи закони?! Ну бо ж керівник все одно ні в чому не орієнтується, не розуміє, або ж просто зазвичай відсутній на робочому місці!

Зате як ми вже усі побачили на 12 каналі, що ми маємо директора, якому завжди потрібна якась грошова допомога, наприклад у вигляді грошових подачок від підприємців як у підприємця Суслова А., або рейдерства по віджиманню «Бунгало» (пляжний бар), як на туристичній базі Гарт, про що свідчить 12-й канал.

У такому випадку для чого комусь тримати такого керівника? Такий керівник усе зруйнує - і ліс, і рибу, і життєвоважливу для озера кладофору.

І це при тому, що цей керівник отримує повноцінне державне забезпечення за рахунок платників податків. І вдало та зухвало розписує цей бюджет, як наприклад, під час оренди біотуалетів у осінньо-зимовий період в 2020 році. Тоді провели два тендери на загальну суму у 99 тисяч 12 грн, хоча єдине встановлення біотуалетів відбувається лише у літній сезон на території центрального пляжу…

Читайте також: Шацький нацпарк не примножує, а знищує природу: депутат селищної ради - про будівництво на острові озера Світязь

Або як було з купівлею посуду, сервізу для державної відпочинкової бази, де тарілка для туриста подачі їжі коштує 800 грн. шт. Чи списування сотнями літрів палива на власні потреби, про що свідчить Ваш, Маріє Володимирівно, колишній працівник пан Олег. З інтерв’ю якого ми бачили на 12му каналі.

Та ви реально не усвідомлюєте реальної ціни заробленої копійки, бо у Вас - інші проблеми: розписати державні, або господарські кошти,як неприбуткова організація, а не заробити їх як податково рейтингове відповідальне підприємство, вчасно покриваючи свої комунальні, зарплатні, податкові, та фінансові зобов’язання!

Через таких державних свідомо некомпетентних знахабнілих транжир, як ви, пані Христецька, держава постійно піднімає, та додає різного роду податки для підприємців та підприємств. Що, в свою чергу, унеможливлює підприємцям чесно, конкурентно розвиватись на ринку. Тому що грошові зобов’язання у підприємця (заробітна плата працівникам, податки, ПДФО, місцевий бюджет, оренда або використання, комунальні послуги, в багатьох випадках позики) які дуже часто перевищують дохідність!

Впевнений: Вам, Маріє Володимирівно, цього не зрозуміти. Розбалувану, жадібну, нашу героїню настільки “роздуло”, що склалось враження, нібито ви думаєте, що підприємці (як і Ви) - на державному утриманні, та також проблемою як у Вас:як неприбуткова організація, головне щоб не вийти на прибуток, завжди розхід має привишати дохід. Відчуваючи, що підприємець у Вас на «гачку», при першій можливості підкреслюєте свою зухвалість, свою перевагу над ним, як приватна рейдерсько-рекетірна організація, з постійно міняющими правилами в залежності від настрою!

До прикладу, у найконкурентнішій державі світу, а саме у Америці, в першу чергу від держслужбовців надається підтримка платникам податків, так як вони усвідомлюють за чиї кошти утримуються! А не створюють умови безвихідності, для підприємця!

А що ми маємо у нашому випадку? Директор Нацпарку який роспоряджається державним бюджетом, займається так званим приватним бізнесом, в якому усі можливі витрати розписує, як витрати державні: заробітну плату найманих працівників, податки та відрахування за них, будь-які витрати на доставку, особисте паливо, у багатьох випадках електроенергію, матеріал, та робочу силу. Як це було з пилорамою, яку сама у себе орендує за великі кошти, а пилорама національного парку простоює, то ще і використовує її на власно крадений ліс, який продає, або ж продає підприємцю дрова в лісі, сама за рахунок державного бюджету посилає туди людей, щоб працювали на підприємця, а кошти чистими забирала собі в карман. У Вас просто прибутковий чудовий бізнес, будучи керівником неприбуткової організації!

Тобто, нічого не вклавши в матеріал, усі витрати, щоб зробити з матеріалу продукт - за рахунок держави, включно з робочою силою, та енергозатратністю. Непогана собівартість виходить! Все для власної наживи, за рахунок платників податків та природних ресурсів.

Далеко такого не скажеш про конкуруючих підприємців, які, ризикуючи попередньо заробленими коштами пішли на ризик, вкладаючи у розвиток обслуговування відпочивальників у прибережній зоні села Світязь, а натомість отримали від Нацпарку договори використання рекреаційної зони: “пустишки”, про які я обов’язково в подальшому дам пояснення… А чим саме Нацпарк аргументував свої договори, та до якого законодавства прив’язував свої договори, або ж на основі чого базував їх?

* * *

До речі, ви часто любите пропіаритися на набережній села Світязь, нібито це Ваша заслуга!!!!!! Прошу, поясніть нам всім, будь ласка, що саме Ви зробили, щоб у нас була така набережна? Де ви були, коли усе починалося?

Маріє Володимирівно, Ви хоча б усвідомлюєте, скільки часу та сил довелося віддати, скільки переговорів з різними старшинами регіону провести, щоб почалися перші кроки у напрямку планування набережної у селі Світязь?

У той час директором парку був Захарко В.В, а після нього до Вас - ще два виконуючих обов’язки директора парку було. До речі, ви хоча б розумієте, скількох юристів потрібно було на це найняти та за чий рахунок були витрати?

А як саме, ким та при яких обставинах був за бенкетним столом накинутий перший ескіз проекту набережної?

Думаю для Вас це невідома історія, тож не нагадаю, а розкажу: Це був Мирка І.І., тодішній директор Департаменту інфраструктури і туризму Волинської облдержадміністрації.

До речі у той момент перед тим, як він взяв ручку і аркуш паперу, які приніс офіціант, мабуть попередньо він відчував дискомфорт у тому, що на нього тиснуть щодо важливості даного проекту, та вимагають від нього те, у чому він сам сумнівався, що все вийде. Після того, як він накинув свій ескіз набережної, склалося враження, що у реалізацію проекту мабуть він сам не вірив…

На той час на елементарний проект національний парк не хотів чи не міг виділити кошти. Кошти виділила громадська організація «Квітка Полісся», створена моєю сім’єю саме під цей проект. До речі представником нашої ГО у Світязі був тодішній депутат Світязькоі сільради Статкевич О.С., бо я та моя сім’я у той час були чужинцями для населення Світязької громади. Кошти на проект розширення дороги виділила Світязька сільська рада. В процесі два проекти об’єднались в один.

Забігаючи наперед, згадаю, що нещодавно ви послали своїх «ручних» робітників розбирати літній навіс у Статкевича О.С., хоча навіс знаходився над літньою терасою, за яку ми теж вносимо платню, як використання рекреаційної території поряд з бунгало. До речі, ідея використовувати термін «бунгало» для наших реалій особисто сам придумав, хоча це вже народне Світязьке слово.

Надалі ми з проектантами та групою юристів думали, як зможемо узаконити будь-які тимчасові споруди на набережній. Адже в статуті Нацпарку це було категорично заборонено. Причина у тому, що прибережна зона до цих пір - поза межами населеного пункту.

Ми ж вирішили об’єднати два проекти - проект набережної та проект пляжної зони - в один план ПДП. Адже не мали права робити ПДП у парківській зоні. (До речі Nester-House Пляж до сьогодні немає ніяких суттєвих відхилень по спорудах відносно розробленого плану ПДП).

Розроблений проект став уже тристороннім: до “Квітки Полісся” і сільради Світязя приєднався Національний Парк. Проект пройшов усю процедуру законності зі всіма витриманими процедурами обговорення та змінами по ходу.

Проект готовий, але до цих пір навіть заочно ніхто не чув, та тим більше не бачив Вас, пані Христецька - зухвалої піарщиці-самозванки, яка нібито зробила пляж.

Можливо комусь здається, що якщо є проект - то це відразу значить початок робіт? Зовсім ні! Запитання до вас, пані Христецька: де Ви були, коли була потреба переконати голову Волинської ОДА виділити на проект хоча б обмежений бюджет? То я у пана Гунчика В.П. декілька разів на тиждень бував!

І я, та мабуть вже і вся громадськість безмежно вдячні пану Гунчику, що, не зважаючи на інші потреби, почалося виділення коштів саме на нашу набережну. Пізніше продовжилося виділення коштів головою ОДА Савченком. Завершився реалізовуватися проект адміністрацією Юрія Погуляйка.

Увесь повноцінний цикл робіт від початку обговорення до останнього дзвоника організував, та супроводжував голова Шацької райдержадміністрації, мій товариш Голядинець В.В.

А де ж Ви, пані Христецька, тоді були? Єдине що від Вас чути і сьогодні - що проект ПДП був розроблений незаконно. Так ви натякаєте, що, мовляв, некомпетентні усі три голови ОДА не мали права вливати кошти в набережну. Кричати хочеться! Але яку Ви Набережну зробили, чи яка набережна була би зроблена з Вами???

Я нагадаю, коли ви втрутилися у процес: коли на власний розсуд роздавали підприємцям земельні ділянки. Абсолютно ігноруючи увесь попередній процес розробленої документації. Надавали можливість використання рекреаційної зони для ведення підприємницької діяльності будь кому, для будь якої цілі, на власний розсуд.

В подальшому за це здирали немалі кошти з підприємців, як на рахунок ШНПП, так і в особисту кишеню. Тому що Ваші договори-папірці абсолютно не забезпечують підприємцю впевненості у завтрашньому дні. Адже договори нічим не обґрунтовані, суперечать узаконені МАФам у архітектурі ОТГ згідно п.4 ст.89 Водного кодексу України.

Мені незрозуміло, чим саме ви аргументуєте законність предмету договорів? Ви хоча б трохи усвідомлюєте, що Ваш віртуальний на обмані побудований «картковий будинок», в один момент просто посипиться?

Чи Ви думаєте, що, заставляючи підприємців при жодних обставинах нікому не показувати Ваші договори використання рекреаційної зони, залишиться непоміченим, а підприємці не зрозуміють, що їх просто обманули?

* * *

Хоча я більшість свого життя провів у Луцьку, але мій батько з дитинства мені прищепив любов до Світязя. Подорослішавши, я замінив відпочинок на Світязі подорожжю по різних морях… Але увесь час мене інстинктивно потягнуло назад до Світязя, особливо коли у мене народилися діти.

Хоч я мав власне майно на Світязі, але тривалий час громада ставилася до мене з підозрою, не довіряла моїм планам щодо туристичного розвитку. Та в якийсь момент усе змінилось. На мою думку люди відчули, що мета у мене - вкладати та розвивати, а не брати з регіону і десь відкладувати, чи відсиджуватися!

Що не скажеш про Вас, пані Христецька! Вас представили тут директором Нацпарку, в якому безліч працівників, яким ви платите не свої, а державні кошти. При тому зухвало роспоряджаєтеся чужими ресурсами.

Ви знешкодили усіх парківських фахівців, у яких просто позиція не співпадала з Вашою. Адже Ви вимагали не відповідати своїм посадовим обов’язкам, а просто свідчити на Вашу користь, прикриваючи Ваші витрати.

З часом, відчувши смак влади, домінуючи та принижуючи слабших, Ви втратили землю під ногами. Іншими словами, гординя вседозволеності та безнаказаності домінувала над вашою особистістю. Ваше Его затьмарило об’єктивність сприйняття реального світу. Як наслідок - принижені та звільнені працівники, вимагання коштів від підприємців (з попереднім створенням залежності від Вас).

На сьогодні Ваша зухвалість пересварила Вас з місцевою поліцією та виконавчою владою ОТГ, Екологічною інспекцією… Зрештою, з усіма силовими та адміністративними підрозділами, які тільки є в громаді. Окрім місцевого суду, тут - інші стосунки…

Повірте рано чи пізно усі роздуті мильні бульбашки лопають, а у Вашому випадку така бульбашка лопнула вже давно. Але чомусь до цих пір ви ще думаєте, що можете більше її роздути.

* * *

Повернемося до Вас як до фахівця галузі… Що ми маємо? До вашого втручання та «обілечування» в озері було більше риби, адже ніколи реально озера Ви не зариблювали. Риби реально не стало! Тому що ніколи до вашого приходу ніхто не дозволяли в нерест розставляти сітки.

Куди поділася кладофора? Тепер це рідкість в озері Світязь! Ціна екологічного питання в Нацпарку ніколи до Вас не вимірювалася в доларах, усі попередні директори Парку боролися, а не робили популярним браконьєрство!

Ніколи до Вашого приходу не вирізалися так круглорічно ліси під приводом чистки.

Ніколи до Вашого приходу так не розписувався бюджет на власно виграні тендери, де гроші платилися без надання послуг!

Ніколи до Вашого приходу у Нацпарку не було скільки «мертвих душ», за яких ви розписуєте заробітну плату взамін за стаж, та забираючи непрацюючих зарплату собі!

До прикладу мати батька Вашої дитини та співмешкаця Сергія Маковія влаштувалася на роботу в Нацпарк 5 жовтня 2021 року, перебуваючи за кордоном. І досі працює та отримує зарплату у 36 тисяч грн, плюс ще відрахувань в державу. А сама лише 9 квітня 1922 року повернулася з-за кордону, попередньо близько 5 років не була в Україні. Згадую лише за неї, так як від офіційних державних реєстрів влаштування на роботу, та перебування за кордоном, на мою думку Вам важко буде обґрунтувати зворотнє в очевидному зловживанні!

Ще одна історія - про авто ЗіЛ. Він належав Омельницькій Юлі. А потім продався через фірму-посередника, продавщиці-підприємцю Поліщук. Ця продавщиця працює у магазині, який належить Вашому батькові.

Підприємець Поліщук по документах являється власником ЗіЛа, якого ви наймаєте і далеко не завжди, як на камеру говорили проходили через прозоро, а до 50-ти тисяч на договір неодноразово винаймали, в результаті суми набагато дорожче ніж сам зіл коштує.

У Вас за півтора року майже на 700 тисяч виграних тендерів з продавщицею магазину Вашого батька. Цікаво, чи хоч хтось з працівників парку бачив того ЗіЛа?

* * *

Повернемося до Вас та Вашої державою забезпеченої місії збереження природи. Цю природу Ви, на жаль обміняли на у.о. Кесарю - Кесареве, а Богові - Боже. Хто дав Вам право природу розміняти на кошти?

Завершую: чув, що якщо до 17 серпня 2022 року ви не оголосите про своє звільнення - то весь процес ваших зловживань, регулярного перевищення службових повноважень, розкрадання якихось там грошей, рейдерства та вимагань хабарів буде доведено згідно чинного законодавства України!

Чутки були ще й про таке: що буде оприлюднено усі закулісні зв’язки Вашого «кришування» та прикривання зі всіма тонкощами калькуляції грошових, та інтимних зв’язків!

Також чув, що до Вашого керівництва підуть свідчити усі ті, кого ви заради власної вигоди позбулися. Чув таке що Ви за усі злочинні дії реально станете на подіум судимості!

Впевнений, що це все фейк та чутки, які не варті Вашої уваги, тому що у Вас як завжди, все в порядку!

* * *

Відверто кажучи, мені Вас шкода як людину. Адже ви в 27 років очолили серйозну структуру, з великими можливостями, вже п’ять років без відпочинку працюєте, відмовившись від декретної відпустки.

Впевнений, що ви чудова людина, яка просто перепрацювалася на такій відповідальній посаді. Моя Вам рекомендація: займіться своїм здоров’ям. Тому що у всієї громади та у різних людей, які Вас знають, склалося враження, що у Вас - психологічні розлади.

Перепочивши у відповідному місці, з‘явиться можливість уникнути якоїсь кримінальної відповідальності. Тому що завжди так буває, що тайне рано чи пізно стає явним, так само як рано чи пізно наступає розплата.

Впевнений, що Ваше керівництво, Вас чудово зрозуміє та підтримає рішення про відпочинок там, де Вас ніхто не хвилюватиме!

Вибачте за різкі висловлювання, я вже майже рік намагаюсь достукатись до Вашої свідомості. А ви як кажуть, доброту, за слабкість сприймаєте.

Відверто нічого особистого, окрім тих моментів, коли ви зачіпаєте мою особистість, в даному випадку бізнес. Я не хотів Вас образити, просто не розумію як ще можна Вам пояснити те, що не потрібно людям створювати проблеми, не можна зухвало панувати над людьми та над Богом даною нам природою.

Також хотілося нагадати, що Ви, як керівник, повинні представляти державну установу, та захищати, а не використовувати важелі за для власної наживи.

Національний парк - не власне майно, не приватний бізнес, не автономний силовий підрозділ, не митний пост, не податкова, в якій ви являєтесь одноосібним розпорядником коштів,а також не злочинне угруповання з абсолютною відсутністю правил…

Ви просто представляєте Національний парк, який є власністю держави Україна. Ви не виправдали довіри Шацької громади. Мешканців ви зневажаєте, а вони гордяться тим, що мали честь народитися, проживати, мати майно у Шацькій громаді ОТГ серед Шацького Національного Парку!» 

 

 

Коментарі
02 Серпня 2022, 17:01
Дуже потужна стаття. Дякуємо від усієї громади Бо люди вже почали переживати, що на наш регіон напав мань'як по деревам😁... Парк пише що пропали🤦‍♀️... А то все на багато простіше... Дехто вирішив зробити людей дурнішими🤦‍♀️
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром