Державна екоінспекція віддасть Шацькому нацпарку конфісковані знаряддя лову риби

29 Липня 2022, 11:55
Державна екоінспекція віддасть Шацькому нацпарку конфісковані знаряддя лову риби 971
Державна екоінспекція віддасть Шацькому нацпарку конфісковані знаряддя лову риби

Шацький суд своїм рішенням зобов'язав Державну екологічну інспекцію повернути 21 знаряддя лову Шацькому національному парку. 

Про це стало відомо з рішення Шацького суду, – пише Район.Шацьк.

Шацький національний природний парк в особі директора Марії Христецької звернувся в суд з позовом до Державної екологічної інспекції у Волинській області про визнання протиправними дій щодо вилучення 21 знаряддя лову риби.

4 мережі та 17 ятерів з бирками Шацького національного природного парку для меліоративного вилову риби вилучені як знаряддя незаконного добування природних ресурсів.  Шацький нацпарк просив суд зобов'язати повернути знаряддя володільцю – Шацькому національному природному парку.

Читайте також: Повний цикл (три частини) журналістських розслідувань про зловживання директорки Шацького нацпарку

28 квітня старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Анатолій Гламазда проводив перевірку щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства на озері Світязь. На затоці Лука правоохоронець виявив та вилучив з води 21 знаряддя лову риби.

Читайте такожВ озері Світязь виявили незаконний лов риби: вилучили з води сорок ятерів та мережі

Позивачка вважає, вказаний акт та дії щодо вилучення предметів, зазначених в акті є незаконними, адже згідно з законом заходами державного нагляду є планові та позапланові заходи. Представники Шацького нацпарку вважають, що підстав для проведення планової перевірки у відповідача не було, підтверджуючи це планом перевірок на 2022 рік, що міститься у відритому доступі на вебсайті Державної екологічної інспекції України. Також відсутні підстави для проведення позапланової перевірки. Окрім цього, за фактом вилучення знарядь для меліоративного лову протокол про адміністративне правопорушення не складався й відомості до ЄРДР не вносились, тож, очевидно, вилучення вищезазначених проводилося незаконно.

Читайте також: Планові роботи благоустрою: у парку відповіли про будівництво на Світязькому острові

В суді розповіли, що Шацький НПП щорічно здійснює меліоративний вилов риби, у зв`язку з чим в березні прийняли на роботу робітника з вилову риби.

Державна екологічна інспекція  відносно правопорушників складає протокол про адміністративне правопорушення, виносить постанову у справах про адміністративне правопорушення, та конфісковує незаконно добуті природні ресурси, знаряддя лову.

Суд вирішив позов Шацького національного природного парку до Державної екологічної інспекції у Волинській області задовольнити повністю. Рішенням визнали протиправними дії Державної екологічної інспекції у Волинській області щодо вилучення знаряддя лову риби.

Читайте також: В Шацькому нацпарку зрізали 13 дерев: адміністрація просить знайти порушників

Тож суд зобов'язав Державну екологічну інспекцію повернути національному парку вилучені 4 мережі та 17 ятерів з бирками Шацького національного природного парку для меліоративного вилову риби.

Окрім цього, Державна екоінспекції мусить повернути природному парку судовий – 2481 гривню.

Читайте також: Суд скасував рішення районної ради, в якому визнали роботу директорки нацпарку незадовільною

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024