Зрізані дерева, незрозуміла споруда і купа сміття: біля озера Світязь виявили нове будівництво

27 Липня 2022, 12:40
Чи не шкодить природі будівництво біля озера? 1914
Чи не шкодить природі будівництво біля озера?

Біля озера Світязь відпочивальники виявили будівельний майданчик. Волиняни не впевнені, що будівництво є законним і не зашкодить природі Шацького національного природного парку.

Про це в дописі у Фейсбуці пише Вадим Дячук.

Читайте також«Нахабне втручання у гармонію природи» – лучанка шокована будівництвом на світязькому острові

«Ніколи не займався блогерством, та не думав, що буду таке писати, але, натрапивши на факт будівництва на природно створеному острові Світязю, який потрапив в інтернет новини, вирішив поділитися своєю невеличкою історією, яка вразила та водночас розчарувала мене.

Щороку відпочивав на Світязі, і зараз тут працюю, багато чув від екскурсоводів про Шацький національний парк, про його флору і фауну, про різновидності рослин, птахів і тварин, які мешкають в цьому регіоні та занесені в Червону книгу. Шацький район особливий і тим, що під час вибуху атомної станції в 1986 році радіація обминула цей край.

Я зі своєю дівчиною хотів зустріти схід сонця, і ми поїхали на затоку Бужня, на оглядовий майданчик, але виявили там будівництво незрозумілого об’єкту, а поряд – різноманіття хаотично розкиданих будівельних матеріалів та інструментів в перемішку з продовольчим та будівельним сміттям посеред природного заповідника. 

Остаточно нас добили поряд порізані дерева навколо двоповерхового каркаса, який більше схожий на майбутній будинок, а не оглядовий майданчик, тому що на ньому зверху каркас як під перекриття будівлі. Усі дерева, які заважали будівлі і огляду навколишньої території, були просто зрізані та лежали на землі. 

Побачене викликало в мене багато запитань, Що відбувається в природоохоронній зоні?! Відверто кажу, просто не витримав та про всяк випадок подзвонив в поліцію, представники правоохоронного органу чомусь не спішили приймати мою заяву щодо очевидного людського втручання у природу. Лише на третій дзвінок на 102 зреагували та прийняли мою телефонну заяву, у мене навіть склалося спочатку таке враження, що вони прикривають нацпарк, тому що у 102 рекомендували мені зв’язатися з  національним парком, тому що це їхня територія. 

По приїзду працівників поліції все стало на свої місця, та незабаром з’явилися також працівники Шацького національного парку, хоча я до них не телефонував. Працівники поліції одразу почали запитувати у працівників парку, що це за будівництво відбувається, працівники парку підтвердили причетність до так званої «реконструкції» оглядового майданчика, про спиляні дерева пожимали плечима, начебто не розуміли, де це взялося, схиляючись на те, що це якась підстава. Та я не вірю у такі випадковості, мов як усе вийде, то і сліду від накоєного не залишиться, а якщо щось стане відомо, то це не ми, нас підставляють, тому що реально їх тут мало хто може побачити. Але вони там хрестилися, казали що не знають, що це за порізані дерева, на той момент мені здалося, що представники нацпарку говорили правду. До тих пір, поки не прочитав у фейсбуці про подібний інцидент, який стався на острові. 

Багатство України – ліси, озера, природа, весь світ говорить про глобальне потепління та його наслідки. Втручання в природу – це гибель не лише для тварин, комах, дерев і рослин, це гибель для нас всіх! Надіюся, що поліція не прикриває працівників чи керівництво парку, та винних покарає.

Війна Україні принесла багато біди та шкоди, але навіщо свідомо нищити природу, коли нічого не загрожує? Україна багато страждає від ворогів, та не можна допустити бути ворогами самим для себе, чи хтось думає що під час війни ніхто нічого не помітить!?!?» – йдеться у дописі.

Читайте такожПовний цикл (три частини) журналістських розслідувань про зловживання директорки Шацького нацпарку

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром