Суд скасував рішення районної ради, в якому визнали роботу директорки нацпарку незадовільною

27 Липня 2022, 18:00
Марія Христецька 1539
Марія Христецька

Восьмий адміністративний суд міста Львова 27 червня задовольнив апеляційну скаргу Марії Христецької, визнав протиправним та скасував рішення Ковельської районної ради «Про роботу Шацького національного природного парку».

Про це стало відомо з опублікованого рішення суду, – пише Район.Шацьк.

30 липня минулого року депутати Ковельської районної ради визнали незадовільною роботу директорки Шацького національного парку.  В межах прийняття рішення, депутати вислухали інформацію від директорки парку, яку взяли до відома. Однак, роботу вирішили визнати незадовільною.

У вересні минулого року Волинський окружний адміністративний суд ухвалив рішення про відкриття провадження, а в грудні оголосив рішення.

Читайте також: Директорці Шацького нацпарку висловили недовіру

Позивачка вважала рішення Ковельської районної ради Волинської області протиправним та таким, що підлягає скасуванню, оскільки Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», районні ради не наділено повноваженнями визнавати діяльність незадовільною щодо керівників підприємств, установ, організацій, яких вони не призначають. 

Також, директорка звернула увагу суду на те, що депутати приймали рішення на підставі п. 36 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», дія якого спрямована на підтримання громадської безпеки на відповідній території та здійснення заходів для боротьби зі злочинністю у відповідному регіоні. Проте, парк не несе відповідальності за стан громадської безпеки та боротьби зі злочинністю на території Ковельського району.

У Ковельській районній раді розповіли в суді, що на ім'я голови районної ради надійшло колективне звернення жителів Шацької громади про можливі протиправні дії керівництва нацпарку та прохання розглянути на черговій сесії Ковельської районної ради питання щодо діяльності директорки природного парку.

Читайте такожЧому директорці нацпарку висловили недовіру: хочуть зайняти її посаду

В процесі підготовки проєкту рішення постійна комісія з питань сільського господарства, екології та земельних ресурсів провела перевірку фактів наведених в колективному зверненні жителів громади. Комісія встановила, що керівництво парку допустила порушення в діяльності, що залишаються поза увагою дирекції, тому рекомендували районній раді визнати роботу директора Шацького Національного природного парку ОСОБА_1 незадовільною та надіслати відповідні листи щодо виявлених правопорушень до Державного агентства лісових ресурсів та правоохоронних органів. Депутати підтримали рішення.

Що стосується вимоги позивача визнати рішення районної ради протиправним з підстав того, що у тексті рішення є посилання на п. 36 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» зауважує, що при оформленні рішення була допущена описка.

Волинський окружний адміністративний суд прийняв рішення відмовити у позові повністю.

Читайте такожПовідомили, як використають гроші, зібрані при в'їзді в Шацький національний парк

Директорка парку подала апеляційну скаргу до Восьмого апеляційного адміністративного суду. Апеляційний суд підтвердив позицію парку про те, що це питання не належить до компетенції Ковельської районної ради. Тож звернення, яке надійшло до голови Ковельської районної ради, необхідно було відправити за належністю. Та й в суді не підтвердили, що в рішенні допустили описку та виправили її належним чином.

Апеляційний суд задовольнив позов та скасував рішення Ковельської районної ради «Про роботу Шацького національного природного парку».

«Перемога в адміністративному суді доводить, що потрібно відстоювати своє право, право честі і гідності. І ще раз підтверджує, що діяльність Шацького національного природного парку здійснюється відповідно чинного природоохоронного законодавства.Поза сумнівом, час розставить все по своїх місцях, і безпідставність штучних звинувачень стане очевидною», – прокоментували рішення суду в парку.

Окрім цього, стягнуть з Ковельської районної ради витрати по сплаті судового збору за розгляд справи в суді першої та апеляційної інстанції в розмірі – 2270 гривень та витрати на правничу допомогу – 2 тисячі гривень.

Читайте також: Повний цикл (три частини) журналістських розслідувань про зловживання директорки Шацького нацпарку

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39