«Нахабне втручання у гармонію природи» – лучанка шокована будівництвом на світязькому острові

25 Липня 2022, 20:38
«Нахабне втручання у гармонію природи» – лучанка шокована будівництвом на світязькому острові 6536
«Нахабне втручання у гармонію природи» – лучанка шокована будівництвом на світязькому острові

На острові посеред озера Світязь розгорнуте масштабне будівництво, яке може шкодити природі острова, зокрема рідкісним видам рослин та тварин.Так на острові валяються зрізані дерева і будівельне сміття, хтось на місці знаменитого «будиночка космонавтів» будує нове житло, а на березі споруджують новий пірс.

Сумними враженнями від відвідування острова поділилася лучанка Оксана, яка опублікувала їх у фейсбуці під іменем «Romashka Romashka».

Фото, відео та головне з її допису з редакторськими правками публікуємо тут:

  • «...Ми з сином попливли на мальовничий острів,  що природно утворений посеред озера Світязь. Підпливаючи до берега, я побачила незрозумілі будівельні структури. На березі було багато дощок, з яких було вбито колишкі з дерев в дно та закріплено це все в так званий пірс. Такі ж масштабні нові пірси є й з інших сторін острова…

Раніше на березі висіла вивіска, яка попереджала про цінність флори острова, про те, скільки всього є на ньому червонокнижних рослин. А також про те, як людина своїм втручанням може зашкодити гармонії природи. До того ж раніше саме тому забороняли відвідувати острів. Але тепер усе інакше…

  • Раніше ніхто не дозволяв собі втручатися у природу острова. Тут було всього кілька стежин, можна було проходити по центральній частині. З часів Хрущова це територія Шацького природного національного парку і порушувати інфраструктуру острова, впливати на флору і фауну заборонялося.  Тим більше, що на острові живуть сірі чаплі та баклани, які занесені в Червону книгу. 

Я помітила, що доріжку переробили. Раніше вона була встелена історичною бруківкою, яка тепер знята, просто валяється купою під деревом. Замість неї вистелено тротуар з кругляка дерева. Це, на мою думку, зроблене  зі свіжозрізаних  дерев на самому ж острові. Частина з них лежала просто на узбіччі лісу, поряд з будівельним сміттям. 

  • Замість історичного «Будинку Гагаріна», який раніше ще був частково зруйнований, лежали балки під визначений фундамент. Тобто, зрозуміла я, це будівництво, якоїсь споруди… Отже, всю історичну культурну спадщину перероблено, невідомо за яким проєктом та дозволами.

На що дивляться дозвільні та контролюючі органи!?! Не вірю, що таке може робитися законно.  Звертаюся до відповідних контролюючих органів: знайдіть спосіб відвідати острів! А найголовніше: перевірте дозвільні документи й те, чи відповідають їм реальні роботи на острові. Хто дозволяє наскільки знахабніло втручатись у гармонію острова і самого національного заповідника?!?»

 

Коментарі
26 Липня 2022, 06:23
це Павло Микитюк (начальник поліції) дачу собі строїть
26 Липня 2022, 21:14
Просто немає слів(🤦🏻‍♂️
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром