Виплати через нову пошту: шачан намагаються обдурити

15 Липня 2022, 10:05
Виплати через нову пошту: шачан намагаються обдурити 1186
Виплати через нову пошту: шачан намагаються обдурити

Користувачів телеграм одурюють, пропонуючи за допомогою чат-бота отримати виплати від ЄС від Нової пошти. 

Журналісти Район.Шацьк таку шахрайську схему помітили у листуванні місцевої групи Шацькі Теревені.

«Зараз можна отримати допомогу від ООН через бота нової пошти, сразу на приват або через відділення», – йдеться у підозрілому повідомленні. Пильні шачани одразу ж зауважили, що це брехня та шахрайство. А адміністратор групи видалив повідомлення та заблокував користувача.

Розповідаємо, як працює ця схема.

Найперше впадає в око неграмотно написане повідомлення та коментар такою ж неграмотною російською.

Отож, на свій страх і ризик, заходимо в чат-бот та натискаємо «Отримати допомогу». Варто зазначити, що чат-бот оформлений в кольорах та логотипах нової пошти, що мало б стати авторитетним для пересічного користувача.

Відразу надходить повідомлення, в якому треба обрати, як отримати гроші. При цьому пропонують 3, 5 тисячі гривень. Приват24 або Нова пошта.

При натисканні посилання Приват24, просить ввести дані, необхідні для входу в обліковий запис у ваш онлайн-банкінг: номер телефону, пароль та пін-код Вашої картки.

Коли погоджуєшся на отримання грошей через Нову пошту, тоді потрапляєш на сторінку, яка ззовні схожа на сайт Нової пошти, де відстежують замовлення. Навіть стрічка посилання має схожі літери, лише додали декілька інших літер. А от при натисканні «Отримати кошти» переходимо на сторінку, де просять ввести номер своєї карти.

Вводимо випадкові 16 цифр. Сторінка просить ввести своє прізвище та ім'я, термін дії карти, а також cvv-код.

Отож, ведучись на цю схему, людина просто віддає усю інформацію для доступу до банківської карти. Шахраї, здобувши цю інформацію повністю отримують контроль банківськими рахунками.

Читайте також: Найпоширеніші фейки про мобілізацію жінок в Україні

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром