Повернення ПДВ за останні 3 роки: як шахраї «розводять» на гроші

14 Липня 2022, 20:02
Повернення ПДВ за останні 3 роки: як шахраї «розводять» на гроші 1942
Повернення ПДВ за останні 3 роки: як шахраї «розводять» на гроші

У фейсбук шахраї розповідають, що українці можуть отримати виплати від ЄС. Усім, буцімто, повернуть ПДВ за останні 3 роки.

Журналісти Район.Шацьк вирішили перевірити, чи справді виплачують гроші.

Яко ретельно подивитися ролик, то видно це відеофейк, змонтований зі старого звернення Володимира Зеленського, яке він зробив ще 24 листопада 2020 року, на якому він говорить про «прості кроки»: зайти, ввести короткі дані та номер банківської картки». Далі – перевірка даних, і «8 тисяч гривень приходять вам на картку».

Очевидно, що рекламне відео змонтоване з іншого ролика, але тут вирізали деяку інформацію. Якщо дивитися оригінальне відеозвернення, то президент справді записував, проте те, що було в листопаді 2 роки тому. Зеленський розповідав про допомогу ФОПам та найманим працівникам, які втратили роботу через карантин.

Бачимо, що творці фейкового відео про «допомогу українцям від ЄС» усунули інформацію про додаток «Дія». Вони намагалися подати так, ніби це розповідає президент, що є авторитетом, а отже, інформація є правдивою. 

Відразу у вухо впадає й тембр, швидкість та різкий обрив мови Зеленського. Напевно його спотворили для того, щоб обманути соцмережу Facebook, яка видаляє неправдивий контент.

Та й згадуваної постанови 28/9329к, згадуваної у відео, то її не існує. Корисувачі мали б повестися на те, що звернення має юридичну силу.

Відео запустили на рекламу зі сторінки «Україна 24», яка створена 8 червня 2022 року. На ній, окрім цієї реклами, немає публікацій. Скоріше за все, це сторінка-«одноразка», яку створили для того, щоб поширити фейкове повідомлення на якомога більшу аудиторію.

Ми все ж вирішили перейти за посиланням, аби показати читачам до чого це приведе.

Отож, спочатку на сайті просять вказати прізвище, ім'я та останні цифри найбільш використовуваної картки. Вводимо вигадані імена та цифри. Система починає запускати пошук грошової компенсації. На завантаження йде декілька хвилин. Обіцяють вигаданому персонажу 76 тисяч гривень. Для отримання грошей треба зв'язатися з юристом. Юрист пропонує заповнити анкету, де вказати більше даних про себе. Вводимо рандомні літери та цифри, вигадані дати.

Юрист каже, що для завершення реєстрації потрібно оплатити юридичні послуги. Після цього видає форму для онлайн оплати, з якої неможливо повернутися на попередню анкету, розмову з юристом, а лише повністю вийти з сайту.

Отож, відеоповідомлення про те, що українці зможуть отримати грошову допомогу від країн ЄС згідно постанові 28/9329к – ФЕЙК. Користувач, аби отримати «грошову» допомогу має оплатити так «комісію».

Фейкороби змонтували відеофейк зі старого звернення президента Зеленського, щоб привернути увагу більшої кількості довірливих українців та видурити в них гроші або вкрасти особисті дані.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром