Городина: як боротися з білим метеликом у капусті

04 Липня 2022, 21:58
Білокрилка у капусті 43495
Білокрилка у капусті

Цього року на грядках капусти нахабно «прописалася» білокрилка. Хоча цей шкідник зазвичай шкодить у теплицях, останні п’ять років вона непогано почувається на відкритому ґрунті. І причина такого явища – глобальне потепління.

Про це Район.Шацьк розповідає Віра Оласюк, провідна фахівчиня ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія».

Білокрилки – це дрібні (менш як 2 мм) комахи, які за великої чисельності роєм злітають над рослиною, якщо її потрусити. Тіло і крила покриті борошноподібним восковим нальотом. На нижній частині листка легко помітити велику кількість личинок. Білокрилка харчується соком рослин, що призводить до пожовтіння листків. 

Ще одна неприємність від шкідника – на їхніх цукристих виділеннях поселяються сажисті гриби, що негативно позначається на фотосинтезі і в кінцевому результаті рослина може загинути.

Читайте такожДогляд за фруктовими деревами: як боротися з кучерявістю листків персика

Проводити заходи щодо знищення личинок шкідника вкрай важко через те, що вони вкриті восковим нальотом, тобто захищені. Тому боротися з білокрилкою народними методами  не варто. Найефективніше обприскувати посадки капусти інсектицидами. Непогано себе зарекомендували Актелік, Вертимек, Ексірель, біопрепарат Натургард. Ефективно діють і композиції інсектицидів Децис люкс та Діміліну,  Актари і Конфідору,  Актофіту та Моспілану. Обов’язково до розчину препарату додавати  шампуню чи прального порошка (для кращого прилипання).

Проти комплексу шкідників капусти застосовують Актару, Воліам флексі, Децис профі, Енжіо, Конфідор, Моспілан, Конфідор максі.

Одноразова обробка поля не дасть результату. Щоб позбутися білокрилки, слід обприскати грядки щонайменше тричі з інтервалом у сім днів. Останній раз – за місяць до збору врожаю.

Якщо приходиться садити капусту на тому ж місці, приміром, через брак площі, і білокрилка кожного року дуже надокучає, після збору врожаю треба винести з городу все бадилля і прибрати верхній шар ґрунту – саме там ховаються личинки білокрилки. На зиму землю необхідно продезінфікувати. Зазвичай після цього білокрилка зникає назавжди.

Читайте такожПосівна: як боротися з ґрунтовими шкідниками

Коментарі
06 Липня 2022, 08:44
Препарату з назвою Децис Профі і Конфідор вже немає. Натомість є Прованто Профі і Прованто Максі. Не варто додавати шампунь або рідке мило. Це не є повноцінним замінником прилипача.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024