"Ой радуйся, земле, Син Божий народився" - в Шацьку Святвечір
В Шацьку Святвечір. З першою зіркою шачани сіли за святковий стіл з пісними стравами і вперше сказали: «Христос рождається!».
Солодка кутя, картопля, узвар, вареники, риба, гриби, тушкована капуста - таке чи схоже святкове меню було 6 січня чи не в кожній хаті, де цінують традиції. Хтось у Святвечір до хати приніс дідуха – житнього, пшеничного або вівсяного снопа. Він символізує урожай, добробут, дух предків і є оберегом роду. Традиція ставити на Святу вечерю дідух тягнеться з часів язичництва.
Вже по Святій Вечері діти та дорослі почали ходити по хатах, колядками поздоровляти господарів та їхніх дітей та віншувати їм злагоду й достаток.
Вважається, що чим більше колядників відвідає оселю, тим щедрішим буде для родини рік.
В Україні за багато століть склалося багато добрих та душевних різдвяних традицій, які передаються з покоління в покоління. Але в усіх регіонах на свято Різдва Христового маємо відвідати святий храм, аби віддати шану новонародженому Богонемовляті.
Христос рождається! Славімо Його!