У МОЗ назвали штам коронавірусу, який нині домінує в Україні

29 Травня 2022, 16:47
У МОЗ назвали штам коронавірусу, який нині домінує в Україні 382
У МОЗ назвали штам коронавірусу, який нині домінує в Україні

Незважаючи на зменшення захворюваності на COVID-19 та війну, в Україні продовжується молекулярний нагляд за штамами коронавірусу.

 Наразі – превалює «Омікрон». Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, пише МОЗ України.

«В Україні продовжується молекулярний епідеміологічний нагляд. Це означає, що ми з кожної території, області, беремо зразки COVID-19, і розшифровуємо геном, дивимося, які штами циркулюють в Україні. Це дороге й тривале дослідження. З початку війни таких було проведено понад 750. Так ось, в країні продовжує циркулювати Омікрон. ​​Появи нових мутованих штамів, за результатами молекулярного нагляду, зафіксовано не було», – пояснив заступник міністра охорони здоров’я. 

Ігор Кузін додав, що «Омікрон» викликає набагато легший перебіг захворювання, ніж інші штами. Зазвичай, він маскується під ГРВІ та проходить за 3-4 дні. 

Він наголосив, що ситуація в Україні з коронавірусом, у порівнянні з усім світом, відрізняється у першу чергу через війну. Адже з об’єктивних причин проводиться менше тестувань, подекуди саме через бойові дії та відсутність доступу до медичних послуг. Разом з тим, у час війни люди стали менше звертатись до лікарів із симптомами вірусних захворювань, вважаючи, що такі хвороби зараз не варті уваги. З огляду на ці причини, ми не можемо мати об’єктивні показники захворюваності. 

Проте з іншого боку, на зменшення захворюваності також впливає сезонність. Адже у теплу пору року люди менше проводять часу у закритих приміщеннях, а надають перевагу свіжому повітрю.

Читайте також: В Україні хочуть продовжити ковідний карантин до кінця літа

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром