Посівна: як боротися з ґрунтовими шкідниками

17 Травня 2022, 14:41
Посівна: як боротися з ґрунтовими шкідниками 2313
Посівна: як боротися з ґрунтовими шкідниками

В невеличких одноосібних господарствах на городах дошкуляють ґрунтові шкідники. Особливо, коли збирають урожай «другого хліба» – картоплі, товарний вигляд якої значно погіршується, якщо на ділянці є ґрунтові шкідники.  Потерпають від цих шкідників і посіви зернових, і овочеві культури.

Про це Район.Шацьк розповіла Віра Оласюк, провідна фахівчиня Волинської обласної фітосанітарної лабораторії.

Серед ґрунтових шкідників найбільш поширені капустянки, хрущі, ковалики, совки, що підгризають.

Вовчок звичайний, або капустянка, ведмедка поширена повсюдно, дуже полюбляє низинні вологі місця та кислий ґрунт. Це поліфаг, тобто споживає різноманітну рослинну та тваринну їжу. Пошкоджує цукрові буряки, кукурудзу, коноплі, льон, картоплю, овочеві й інші. Зимують ведмедки (їх личинки) у ґрунті, гної чи компості. Причому, в зимовий час вони зариваються в рази глибше, ніж влітку – часом на глибину до 100-120см від поверхні.

Висока шкодочинність коваликів (дротяників) повязана з повсюдним поширенням їх  на території області, тривалим періодом розвитку й живлення в ґрунті (в середньому 3-4 роки). Відтак, вже з другої половини  квітня, початку травня вони здатні завдавати суттєвої шкоди соняшнику й цукровим бурякам, які в цей час, зазвичай, перебувають у найбільш критичній фазі сходів і помітно зріджують посіви.

Читайте такожБоротьба з пирієм: який гербіцид можна застосовувати при вирощуванні полуниці

У хрущів, хлібних жуків шкодять також личинки. Вони – найнебезпечніші, починаючи із другого року життя. У молодому віці вони живляться корінцям сходів, які від таких ушкоджень майже завжди гинуть. У старшому віці, починаючи з другої половини травня – початку червня, перегризають уже товстіші кореневі відгалуження, а у буряків – стрижневий корінь, спричиняючи в’янення і гарантовану загибель цілої рослини.

Не менш шкідливі для польових культур  личинки совок. Найчастіше в агроценозах трапляється озима совка, розвивається у двох поколіннях. Гусениці першої генерації з’являються, як правило, в середині-другій половині червня і шкодять багатьом видам овочів, бурякам, кукурудзі, просу. Друге покоління озимої совки набагато чисельніше і створює небезпеку для озимих культур наприкінці серпня і в першій половині осені, заселяючи поля осередками з високою щільністю популяцій. У цей період гусениці завдають величезної шкоди, суттєво зріджуючи нові посіви пшениці, ячменю, ріпаку.

Чисельність ґрунтових шкідників надійно контролюють такі  агротехнічні прийоми, спрямовані на створення несприятливих умов для розвитку шкідників:

  • дотримання сівозміни;
  • зяблева оранка;
  • лущення стерні;
  • внесення добрив;
  • міжрядний обробіток;
  • вапнування кислих ґрунтів;
  • знищення бур'янів.

Ці агротехнічні прийоми забезпечують зниження чисельності шкідників від 40 до 60%.

Поля зі значною чисельністю шкідників необхідно відводити під посіви бобових, гречки, льону, проса чи під чорний пар. Ці культури та чорний пар погіршують умови живлення та розвитку шкідників насамперед за умов багаторазової культивації запирієних площ. Висів проміжних культур – особливо гірчиці білої, олійної редьки, суміші озимої свиріпи з озимим житом та пізньоосіння оранка за умов переходу температури через 0˚С спричиняють загибель 50-70% популяцій дротяників.

Читайте також: Догляд за фруктовими деревами: як боротися з кучерявістю листків персика

Високу ефективність захисту від ґрунтових шкідників демонструють сучасні інсектицидні препарати на основі тіаметоксаму та лямбдацигалотрину.

Для боротьби з дротяниками та іншими ґрунтовими шкідниками, а також з колорадським жуком ефективним є обробка бульб картоплі безпосередньо перед висадкою одним із хімічних препаратів: Актара – 6 г на 300 мл води на 10 кг; Броня –7-10 мл/10 кг бульб; Матадор Гранд – 10 мл/10 кг, Тирана – 5-7 мл/10 кг; Селест Топ, Престиж 290 – 10 мл на 90 мл води/ 10 кг. Такі препарати, як Матадор Гранд, Престиж 290, Селест Топ, Тирана мають фунгіцидні властивості, тобто зменшують ураження бульб хворобами.

Боротися з ґрунтовими шкідниками можна також шляхом обприскування ґрунту із заробком боронами або культиватором  до посіву культур препаратами Маршал (2-3 л/га), Флагман (2,5-3 л/га) чи внесенням у рядки під час сівби культур гранульованого препарату Форс (4 кг/га).

Для захисту овочевих культур від ґрунтових шкідників коріння розсади перед садінням у відкритий  ґрунт замочують у суспензії Актари (1,5 г/л води на 250 рослин) при температурі 18-23˚С та експозиції 90-120 хв.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50