Боротьба з пирієм: який гербіцид можна застосовувати при вирощуванні полуниці

15 Травня 2022, 17:12
Боротьба з пирієм: який гербіцид можна застосовувати при вирощуванні полуниці 1996
Боротьба з пирієм: який гербіцид можна застосовувати при вирощуванні полуниці

Люди цікавляться, який гербіцид проти пирію можна застосовувати у міжряддях полуниці. 

Про це Район.Шацьк розповіла Віра Оласюк, провідна фахівчиня Волинської обласної фітосанітарної лабораторії.

Осінь – найбільш сприятлива пора для знищення злісних кореневищних бур’янів – пирію повзучого, в’юнка польового, щавлю кінського, осоту, хвоща польового та інших. Як би погано ви не ставилися до «хімії», але на дуже зарослих ділянках фахівці радять розумно застосовувати гербіциди. 

Офіційно зареєстровані в Україні препарати  згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» можна без остраху використовувати.  Щоб позбутися пирію на ділянці з полуницею, садовою суницею, можна застосовувати будь-який гербіцид проти злакових бурянів. Це Пантера, Фюзілад, Міура, Тарга тощо. Обробляти варто не лише міжряддя, а й всю площу – на полуницю і суницю ці препарати не діють. 

А от проти дводольних бурянів (наприклад, лободи) препаратів, які б не зашкодили суниці, немає.

І ще один важливий момент: не переплутайте препарати! Часто продавці не орієнтуються в тому, що продають, тож будьте уважні, щоб не залишитися без урожаю – таке, на жаль, трапляється. Адже гербіциди є двох видів  - вибіркової дії (селективні) та суцільної дії (неселективні). Гербіциди вибіркової дії не шкодять культурам, а знищують лише певні види бурянів. Гербіциди суцільної дії знищують усе. Тому їх використовують для боротьби з бурянами лише на вільних від культурних рослин територіях.

Восени (вереснева пора) варто застосовувати системні препарати, якими треба обробляти самі буряни. Вони діють на кореневища, не даючи можливості до подальшого відростання. Але між обробкою препаратом і механічним обробітком ґрунту повинен пройти  певний час – 7-10 днів, поки препарат «спуститься» з верхньої частини рослини в нижню і вбє кореневища. Тому не можна відразу після обробки орати чи скородити.

Читайте також: Догляд за фруктовими деревами: як боротися з кучерявістю листків персика

А от навесні, перед тим як сіяти, можна обробити ґрунт тими препаратами, які знищують рослини ще у зародку. Зазвичай ґрунтові гербіциди вносять до або після посіву, але до сходів культури. Вибір гербіциду залежить у першу чергу від видів бурянів на кожному конкретному полі, але перевагу слід надавати препаратам з відносно широким спектром дії на буряни  і тим препаратам, які ефективно діють за відносно низьких температур повітря (вище 5˚С). 

Це Гроділ Максі, Гранстар Про, Логран 75, Ларен Про, Аркан 75, Пік, Дербі, Екзіт, Елай Супер, Магнум, Меззо та інші з групи сульфонілсечовинних препаратів, які, крім знищення бур’янів за відносно низьких температур повітря, відзначаються певною ґрунтовою дією, захищаючи посіви озимих від вторинного забур’янення в період інтенсивного випадання опадів у пізніші фази розвитку, коли боротьба з бур’янами за допомогою гербіцидів практично неможлива.

Читайте такожБрехня пропаганди про те, що Україна вивозить зерно з півдня країни, щоб розрахуватися за ленд-ліз

Практика показує, що ефективність гербіциду залежить не тільки від якості самого препарату, а й від того, як і коли він вносився, погодних і кліматичних умов, механічного складу ґрунту. Зі зниженням температури дія препарату слабшає, з підвищенням – посилюється. Тож уважно читайте інструкцію.

При роботі із засобами захисту рослин необхідно неухильно дотримуватись правил техніки безпеки. Особи, що контактують із пестицидами, зобов’язані використовувати засоби індивідуального захисту: спецодяг, спецвзуття, рукавиці, захисні окуляри, респіратори. Під час роботи забороняється палити, вживати алкоголь та їжу. Після проведення робіт необхідно ретельно вимити з милом руки, інші відкриті ділянки тіла та змінити одяг.

Читайте такожКоли варто приймати антибіотики при укусі кліща

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024