Педагогині Світязького ліцею розповіли, як проходили «вчительське ЗНО»

17 Лютого 2022, 11:15
Педагогині Світязького ліцею розповіли, як проходили «вчительське ЗНО» 957
Педагогині Світязького ліцею розповіли, як проходили «вчительське ЗНО»

Минулого року восьмеро учителів Шацької громади пройшли сертифікацію, так зване «ЗНО для вчителів». 

Про це Район.Шацьк повідомили у Центрі професійного розвитку педагогічних працівників Шацької селищної ради.

Сорока Лариса Миколаївна – вчитель початкових класів Філії I-II ст. с. Підманове ОЗЗСО І-III ст. «Світязький ліцей». Має 7 років педагогічного стажу, є вчителем другої кваліфікаційної категорії.

Педагогиня розповідає, що зробити навіть перший крок – подати документи на реєстрацію для проходження сертифікації, було досить складно. Стримувала невпевненість у собі, страх перед осудом, у випадку коли не вдасться набрати необхідну кількість балів. Та з іншого боку вабила цікавість випробувати свої сили. Вагомою  і вирішальною стала підтримка талановитої і досвідченої колеги Сацюк Лариси Адамівни, яка маючи вагомі педагогічні досягнення, погодилась пройти  сертифікацію. 

Читайте такожВосьмеро педагогів Шацької громади успішно пройшли сертифікацію

«Саме згуртування надихає і надає сил та відчуття, що ти не один, біля тебе є надійна підтримка, є людина з якою можна порадитись і яка тебе зрозуміє при будь-якому результаті випробувань», – каже Лариса Сорока.

Перший етап ЗНО дав змогу відчути себе на місці учня, якому потрібно опанувати хвилювання, розрахувати час і використати свої знання для правильного виконання завдань. Аналіз проходження цього етапу мені дав можливість кращого розуміння причин помилок учнів під час діагностувальних робіт, а також з’явилось визначення компетенцій, над якими потрібно попрацювати.

Сорока Лариса
Сорока Лариса

Другий етап  це самооцінка- він змусив переглянути   свою педагогічну діяльність .Оцінити рівень своїх компетентностей.

Читайте також76 вчителів початкових класів з Волині можуть отримати 20% доплати

І останній етап, який, мабуть, викликав найбільше хвилювань, це час вивчення педагогічного досвіду. Дещо змусило понервувати очікування точної  дати цього випробування. Воно складалося  з чотирьох частин. 

Перша – проведення в синхронному онлайн режимі уроків перед експертами. Другою частиною останнього етапу стала самопрезентація своєї педагогічної діяльності упродовж останніх двох років, яку педагогиня робила у формі відеоролика. В ньому показала освітнє середовище класної кімнати, в якій працює, продемонструвала роботу, яку проводить з батьками учнів, а також цікаві моменти процесу навчання і виховання дітей. Ознайомила з рядом пройдених мною курсів, завдяки яким підвищувала свою педагогічну майстерність та розповіла про педагогічні досягнення отримані за участь в конкурсах, та роботі на онлайн платформах «Всеосвіта», «На урок», «learning Apps», «Wordwall».

Третьою частиною стало проведено анкетування директора і його заступника, а четвертою – інтерв’ю з експертами та підбивання підсумків по вивченню мого педагогічного досвіду.

Читайте також: Педагоги Світязького ліцею стали активними учасниками сертифікації вчителів

«Хочеться зауважити за прихильне ставлення київських експертів. Їх побажання успіху, підбадьорювання і настанови були дуже важливою підтримкою і стимулом для успішної роботи.Сертифікація для мене стала самоствердженням і подальшим визначенням напрямків роботи.Весь процес сертифікації звісно змусив прикласти чимало зусиль і часу, аби його пройти, та мені здається, що він буде під силу нашим вчителям і ми це змогли довести. Головне не боятись, вірити в свої сили, гуртуватись, адже гуртом все вдається легше», – каже педагогиня.

Цвид Леся Степанівна – вчитель початкових класів Філії I ст.. с. Голядин ОЗЗСО І-III ст. «Світязький ліцей». Має педагогічного стажу – 18 років та є вчителем першої кваліфікаційної категорії.

«Дуже часто можна почути, що у маленькій школі вчителі просто відбувають свій час. Мабуть, саме тому моя самооцінка була завжди заниженою. Страшно брати участь у конкурсах, десь помилитися, не виправдати довіри. Процедура сертифікації є незалежною і неупередженою. Тому й захотілося перевірити свої можливості та отримати думку незалежних спеціалістів», – розповіда Леся Цвид.

Цвид Леся
Цвид Леся

Вчителька каже, що перший етап і високий результат – це вже маленька перемога. А про наступні етапи навіть думки не було. Та рідні й колеги додали впевненості та завдяки їхній підтримці вирішила йти далі.

Для педагогині сертифікація стала великою перемогою насамперед над собою. 

«Сказати, що я хвилювалася - не сказати нічого. Було дуже важко, але цікаво, і це спонукало до аналізу власної професійної діяльності. Також довелося опанувати багато нового. По завершенню третього етапу я довго не могла повірити у високий результат. А отриманий сертифікат додав лише впевненості та готовності до самовдосконалення, до використання і впровадження методик компетентнісного навчання», – каже учителька з Голядина.

    Педагогиня каже, що найголовніше – вірити в себе, як зробила це вона, і все буде добре!

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024