Озеро Світязь на картинах луцького художника

05 Лютого 2022, 17:00
Озеро Світязь на картинах луцького художника 1347
Озеро Світязь на картинах луцького художника

Луцький художник Олександр Кузнецов представив персональну виставку з 30 картин, де зобразив пейзажі краєвидів області. Роботи митець презентував 3 лютого у культурно-мистецькому центрі «Красне» Палацу культури Луцька.

Як розповів Суспільному художник, за 50 років творчості написав понад тисячу картин. Говорить: у його доробку – пейзажі та натюрморти, а також старовинна архітектура Луцька.

Зі слів Олександра Кузнецова, на полотні любить зображати природу, натхнення черпає з власних спогадів.

«Часом, як зайдеш у ліс, ці споконвічні дерева побачиш, то вони торкають за душу. Ця картина з моїх спогадів, з моєї уяви. Мені хочеться оту глибину передати», – зазначив митець.

В альбом для замальовок Олександр Кузнецов занотовує власні емоції, отримані під час прогулянок, аби потім за допомогою фарби та ліній передати їх на полотні.

«Котяться і котяться одна за одною світязькі хвилі. У своїй величі Світязь неповторний. Ось загорівся, заграв його горизонт за озером і піднялось незабаром над обрієм червоне світило», – говорить луцький художник.

Читайте також«Розмову в Музеї Корсаків» транслюватиме «12 канал»

Вигляд на річку Стир і Луцький замок
Вигляд на річку Стир і Луцький замок

Реалістичні твори Олександра Кузнецова показують красу Луцька та навколишніх сіл, – говорить організаторка виставки та художниця Софія Пасюк. З її слів, колега-художник вміє знайти цікаві ракурси для зображення на полотні.

«Наш залив, наш Стир, вигляд на Старе місто, але він вміє знайти несподівані повороти, ми ніби всі там були, але от з такої точки ми не бачили», – каже Софія Пасюк.

Читайте такожУ Луцьку відбудеться науково-практична конференція, присвячена 75-річчю від дня народження Івана Корсака

Свої роботи митець виконує у давній малярській техніці «лесування»: наносить фарби тонким шаром поверх основного кольору. У результаті колір виходить глибшим, – розповідає архітектор Іван Хом’як.

«У техніці лесування використовує на перші плани мазки. В нього є своя душа: дивишся і робота живе. Захід сонця, колористика, відтінки. Досить цікаві роботи, на контрастах, а є таки ліричні, м’які переходи», – каже Іван Хом’як.

Олександр Кузнєцов із колегами
Олександр Кузнєцов із колегами

Вигляд на Старе місто
Вигляд на Старе місто

З картинами Олександра Кузнецова познайомилася ще в дитинстві відвідувачка виставки Мирослава Чайка. Говорить: завжди зачаровувала реалістична передача побаченого художником на полотні.

Читайте також: Легендарний рецепт світязьких пончиків – за внесок для Район.Культура

 

«Це кусочок пейзажу з Рокинь, ми бачимо і млин, це над ставом, але я чаруюся тим місяцем, передачею неба, хмар, зірок, місяця, тіні від місяця, як спадає місячне сяйво на воду. Я не розумію як людина це може зробити", – зазначила жінка.

Роботи художника Олександра Кузнецова зберігаються у приватних колекціях Європи, Азії та Австралії. У луцькій галереї культурно-мистецького центру "Красне" виставка діятиме впродовж лютого.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024