В Шацькому районі з початку року поліція зафіксувала 42 випадки насильства в родинах

05 Грудня 2017, 09:25
1995

З 25 листопада по 10 грудня 2017 року проводиться всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», основним завданням якої привернення уваги громадськості до актуальних проблем щодо подолання насильства, підвищення рівня обізнаності населення щодо даної проблеми, - інформує сектор превенції Шацького відділення поліції.

В Шацькому відділенні поліції перебуває на обліку 49 осіб, які постійно вчиняють насильство в сім’ї (48 чоловіків та 1 жінка). З початку року зафіксовано 42 випадки вчинення насильства в родинах, в т.ч. 1 випадок вчинення насильства щодо дитини. Звичайно, таких фактів набагато більше, адже так звана жертва насильства (в основому це жінки) в більшості випадків не хоче або боїться звертатись до правоохоронних органів, місцевої влади, мотивуючись тим, що такий випадок набуде гласності. Однак, якщо не звертатись по допомогу, як правило, насильник відчуває безкарність та безперешкодно продовжує свої протиправні дії в майбутньому, що може призвести до трагічних наслідків.

Людмила Гринь, інспектор з ювенальної превенції сектору превенції Шацького відділення поліції, роз’яснює, що відповідно до Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» насильство в   сім'ї - це будь-які   умисні  дії фізичного, сексуального,  психологічного чи економічного  спрямування  одного члена  сім'ї  по  відношенню  до  іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю.

Найбільш поширеними є:

психологічне насильство  в  сім'ї - насильство,  пов'язане з дією одного члена сім'ї  на  психіку  іншого  члена  сім'ї  шляхом словесних  образ або погроз, переслідування,  залякування,  якими навмисно   спричиняється   емоційна   невпевненість,   нездатність захистити себе та може завдаватися або завдається шкода психічному здоров'ю;

фізичне насильство в сім'ї - умисне нанесення одним членом сім'ї іншому члену сім'ї побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до смерті постраждалого, порушення фізичного чи психічного здоров'я, нанесення шкоди його честі і гідності;

економічне насильство в сім'ї – умисне позбавлення одним членом сім'ї іншого члена сім'ї житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може  призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров'я.

За вчинення насильства в сім’ї передбачена кримінальна, адміністративна та цивільно-правова відповідальність. Кримінальна відповідальність настане, коли правопорушником завдана значна шкода члену сім’ї (здоров’ю, майну). Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення (ст. 173-2), за вчинення насильства правопорушник понесе покарання у вигляді громадських робіт 30-40 год. або до 7 діб адміністративного арешту – за перше вчинення таких дій, за повторне протягом року передбачена відповідальність у вигляді адміністративного арешту до 15 діб.

Цивільно-правова відповідальність передбачає звернення потерпілого про відшкодування завданих збитків до суду.

Особа, яка вчиняє насильство в сім’ї, після фіксування випадку вчинення насильства в сім’ї ставиться на профілактичний облік у відділенні поліції та протягом року з моменту вчинення насильства з ним проводяться профілактичні заходи: попереджувально-виховна робота, відвідування сімей за місцем проживання. В разі потреби жертва насильства направляється до спеціалізованої установи (з метою захисту її життя та здоров’я), а кривдник – до кризового центру для проходження корекційної програми.

Головне - не замовчувати проблему, а звертатись до компетентних органів, хоча б за порадою, - радять у секторі превенції Шацького відділення поліції.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024