Піща: розповіли, яким було село під час російсько-французької війни

23 Січня 2022, 16:27
Церква села Піща 1480
Церква села Піща

Розташоване на березі Великого Піщанського озера, це село було віддавна заселене людьми.

Про це пишуть «Волинські новини».

 Недарма поблизу знаходили знаряддя кам’яної доби. У 1920-х роках Казимир Пшемиський, який певний час виконував обов’язки директора Волинського музею, відкрив біля Піщі поселення культури лійчастого посуду. Знахідки потрапили до музею, а от доля дослідника незавидна: з приходом совєтів його заарештували і вивезли на схід. Де загинув археолог, який вивчав околиці Піщі, досі невідомо.

У XVI столітті власником села був пан Ян Угровецький з Любомльського староства. У той час через Піщу проходив торговий шлях – так званий Луцький гостинець, який вів з Луцька до Берестя (сучасне місто Брест у Білорусі).

Більше відомостей про цей населений пункт є з ХІХ-ХХ століть. 

Під час французько-російської війни навколо Піщі розгорталися активні дії. Так, 30 червня 1812 року в село прибув ескадрон Павлоградського гусарського полку під командуванням майора Декуня. 

А вже у серпні Шаччину зайняли саксонці, які були союзниками французів. Росіяни оцінювали їхню кількість у 6-7 тисяч вояків. Головною метою саксонців було захоплення Любомля. А їхні пікети заїжджали аж до села Кримна на Старовижівщині. 

Досить сказати, що якийсь час у Шацьку перебував головнокомандувач союзних військ Наполеона на Волині Карл Шварценберг із головними силами.

Зрозуміло, що перед приходом ворога чиновники та поміщики покинули свої домівки. А прості люди найчастіше ховалися по лісах та болотах, яких в окрузі не бракувало.

Коли російська армія почала наступ, саксонці відступали з Шацька у напрямку Влодави. Один зі шляхів проходив через Піщу. Дослідники фіксують поблизу дорогу, яку місцеві жителі називали Саською (тобто саксонською), і припускають, що топонім, власне, й з’явився під час наполеонівської війни.

Піща на карті початку ХХ століття
Піща на карті початку ХХ століття

У 1906 році в селі налічували 1700 жителів. Там були церква, каплиця, вітряк, церковноприходська школа, гуральня, кооператив та горілчана крамниця.

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024