Найпершою проблемою сільської медицини є забезпечення кадрами - Володимир Дибель

29 Листопада 2017, 14:00
2120

Днями Президент України Петро Порошенко розповів, що цього тижня планує підписати закон про сільську медицину. Документ, власне, розробили в Адміністрації Президента.

Верховна Рада ухвалила в другому читанні Закон №7117 «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості» 14 листопада. Документ пролежав у парламенті трохи менше двох місяців — народні депутати проголосували за нього значно швидше, ніж за законопроекти, які дають старт урядовій версії медичної реформи - повідомляє День

Коли матеріал готувався до друку, Президент ще не підписав закон, втім, скоріше за все, це станеться найближчим часом. У Міністерстві охорони здоров’я наголошують, що президентський закон є частиною медичної реформи і дозволяє разом з місцевою владою вирішити нагальні проблеми сільської медицини, а це — відсутність лікарів, погано обладнані амбулаторії та ФАПи.

Про особливості законопроекту і проекту реформи «Сільська медицина 2018», а також про очікування від них «День» писав у матеріалі «І лікар завжди буде поруч...» у №166 від 20  вересня. Як нагадують на сайті МОЗ, законопроект №7117 забезпечить п’ять мільярдів гривень на підсилення інфраструктури на селі протягом двох років. Ці інвестиції сільські громади зможуть вкласти в будівництво нових амбулаторій та оновлення їхнього обладнання, закупівлю автомобілів, забезпечення швидкісного інтернету. Останнє дуже важливо, оскільки один із пріоритетів законопроекту — розвиток у селах телемедицини, завдяки якій  пацієнт зможе отримувати послуги з консультування, діагностики та лікування з використанням засобів дистанційного зв’язку. Тобто, наприклад, завдяки електронним повідомленням чи відеоконференціям.

Реалізація цього закону все ближча, тож кореспонденти «Дня» опитали представників медичної спільноти в регіонах щодо очікувань від реформи. Журналістів цікавило, які проблеми з медициною в селі допоможе вирішити реформа, зокрема, як покращить ситуацію телемедицина і — болюче запитання — як привабити фахівців працювати в селі. 

Володимир ДИБЕЛЬ, генеральний  директор територіального медичного об’єднання Любомльського  і Шацького районів, Волинська область:

— Ми ще не завершили реформи первинної медичної допомоги, а вже пишемо закони... Закон може задекларувати багато доброго й потрібного, але яка буде його ефективність, якщо матеріальна база первинки — слабка? Спочатку потрібно оснастити амбулаторії, ФАПи, дати їм нормальний транспорт, адже медик не перебуває на території, яку має обслуговувати. Потрібно дати апаратуру для первинної діагностики, та багато чого ще треба, щоб медики в первинній ланці могли надавати бодай мінімальну допомогу. Найпершою проблемою медицини на селі є забезпечення кадрами. Їх нема. Звісно, досвідчені «аси», які вже у віці, працюють і вже не поїдуть за кордон. Але вони відходять, а де молоді  лікарі?

Сьогодні медик на селі — при зарплаті, котра часто не досягає і 3200 грн! Нема житла для медиків, з цієї мізерної зарплати він ще оплачує квартиру. Ось сьогодні до мене прийшов молодий лікар, добрий фахівець, який поїхав у Німеччину, вивчивши мову, склав там відповідні іспити, і його вже беруть на  роботу. Звісно, що він їде, бо українська зарплата не дозволить прогодувати родину, підвищити свій фаховий рівень. Нема мотивації — ні в медиків, ні в пацієнтів. Пацієнти вкрай зневажливо почали ставитися до свого здоров’я, а з другого боку, коли були колгоспи, ми не мали проблем із транспортом, щоб організувати профілактичні огляди по селах. Я  в медицині пройшов шлях від фельдшера до головного лікаря, ми маємо в Любомлі прекрасну лікарню. У нас палати на одну-дві людини, з усіма зручностями, і гаряча вода в нас цілодобово.

Але якщо так піде, то не буде просто кому лікувати людей. Нема стратегії в розвитку охорони здоров’я. Ми чуємо: «Треба щось робити», але наразі по селах медик сам-на-сам з пацієнтом, і я поки не бачу того, що закон щось змінить. Потрібні великі кошти. Телемедицина — це було б чудово, але чи скрізь у сільській місцевості є банально інтернет? Та нема! Або такий, що постійно з перебоями, тому про телемедицину тут нема що і говорити.+

Ми дуже розраховували на створення госпітального округу в Любомлі. Села Шацького району віддалені навіть від Любомля, а що казати про Ковель, у якому такий округ має бути? Влітку наш регіон приймає кілька сотень людей, які відпочивають на наших озерах. Люди — з усього світу. Аварії, хвороби... Всього вистачає. А таке враження, що навіть ці округи робили з огляду не на потреби людей, а  зовсім з інших міркувань. Тут і політика, і знайомства.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024