Жителька Шацька носить намисто з горобини, яке лікує її від хвороб

27 Листопада 2017, 16:30
6683

..Помiтивши на шиї Галини Петрашак коралi з нанизаних на нитку плодiв червоноплiдної горобини, не втримуюся, щоб не поцiкавитися, навiщо їй така прикраса.

"Такi корали кожної осенi готували ще нашi предки, - усмiхається жителька селища Шацьк. - Бо знали, що вони не лише окраса. Вважають, що носiння таких коралiв вирiвнює серцевий ритм, позбавляє аритмiї. А ще дарує неймовiрно приємний аромат.  До речi, у нашiй родинi секрети лiкування за допомогою цих червоних ягiд передаються з поколiння в поколiння. Перший мiсяць осенi - час, коли плоди горобини дозрiвають, тож саме тепер потрiбно запастися ними i готувати з них цiлющi смаколики до нового урожаю. У ягодах червоної горобини дуже великий вмiст вiтамiну А i багатий набiр мiкро- та макроелементiв, якi потрiбнi нашому органiзму. Також цi ягоди мають протизапальну, кровоспинну та судинозмiцнювальну властивостi. Тож їх успiшно застосовують для лiкування геморою, хвороб печiнки, гiпертонiї, цукрового дiабету, атеросклерозу та iнших недуг".

Про це інформує Експрес.

Жiнка розповiдає, що свого часу потерпала вiн гiпертонiї. Спершу пила призначенi лiкарем лiки, а згодом пригадала, як її бабуся, у якої також був пiдвищений тиск, у сезон вичавлювала сiк з горобини.  "Його потрiбно пити по столовiй ложцi три рази на день за 20 хвилин до їди, - каже вона. - Курс такого лiкування - один мiсяць. А ось батько, перенiсши складну операцiю, довго нiяк не мiг одужати, i мама робила йому такий настiй: двi чайнi ложки горобини залити двома склянками окропу i настояти протягом години. Опiсля додати двi чайнi ложечки натурального, бажано квiткового меду i випити маленькими ковтками протягом дня. Цей засiб помiчний i при недокрiв'ї. 

Кожної осенi я роблю цiлющу сумiш з ягiд горобини та натурального меду. Для цього двi пригорщi промитих i просушених плодiв кладу в банку i поверх них - шар меду. I так, чергуючи горобину i мед, наповнюю банку. Причому верхнiм шаром повинен бути мед. Закривши капроновими кришками, вiдношу банки до льоху, де ставлю на полички. А через два тижнi можна вживати по столовiй ложцi сумiш за пiвгодини до їди i пiсля вечерi. Якщо вживати цей смаколик кожного дня, то можна нормалiзувати зiр i попрощатися з окулярами. Свого часу я спершу читала-писала в окулярах, а згодом помiтила, що не минає й року, як менi потрiбно купувати новi, сильнiшi окуляри. Тодi ж i взялася за своє здоров'я. Як наслiдок, ось уже три роки, як я про свої "другi очi" навiть не згадую".

Окрiм того, господиня кожного року готує вiтамiнний смаколик, завдяки якому в її родинi нiхто не хворiє на сезоннi осiнньо-зимовi недуги. 

"Для цього три кiлограми плодiв заливаю холодним цукровим сиропом, який роблю з шести склянок води i чотирьох з половиною кiлограмiв цукру, - розповiдає панi Галина. -Через день сироп зливаю, доводжу до кипiння i залишаю до повного вистигання. Опiсля знову заливаю плоди горобини на нiч, а вранцi доводжу до кипiння i проварюю до готовностi варення. Готовий смаколик розкладаю в банки, а коли варення вистигне, то зверху кладу на нього кружальця паперу, вирiзанi зi шкiльних зошитiв, якi попередньо змочую в спиртi. Це унеможливлює появу плiсняви i продовжує термiн зберiгання варення.  А ще в холодну пору року ми нерiдко робимо ось такий напiй - чотири столовi ложки плодiв горобини, двi столовi ложки сухих ягiд смородини i двi столовi ложки листя смородини залити двома лiтрами окропу звечора. А вранцi процiдити i пити як чай протягом дня. Завдяки цьому в нашiй родинi рiдко хто хворiє. А щоб мати пiд рукою такi потрiбнi лiки, ми посадити горобину,  смородину рiзних сортiв та iнших зелених "друзiв", якi дарують нам i аромат, i красу, i здоров'я".
 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024