Парові пампушки: рецепт давньої традиційної страви на Василя від світязянки

14 Січня 2022, 10:05
Парові пампухи 2247
Парові пампухи

Парові пампушки поширені серед жителів сіл Світязь, Смоляри-Світязькі, Підманево, Омеляне.Вік цієї світязької страви - понад 100 років.

Рецептом від своєї бабусі поділилася у фейсбук Марія Ханзерук.

Рецепт пампушок передають в родині від покоління до покоління.

«Парові пампушки – це традиційна страва в моїй родині на Василя, Щедрий вечір, Старий новий рік, Василевий вечір, Святого Василя. Саме ж так називають свято з 13 на 14 січня, яке здавна відзначається народними гуляннями та щедруваннями», – розповідає Марія.
Ця страва вирізняється простотою інгредієнтів та особливостями приготування. З розповідей бабусі, цю страву вона пам’ятає з дитинства, 30-х років. Подається на стіл обов’язково гарячою, политою туком з-під шкварок та із зажареними шкварками чи ковбасками.
Для приготування страви потрібно:
  • 1 стакан муки;
  • 1 стакан води;
  • 1 щіпка солі;
  • 70-100 г дріжджів;

Читайте також: Шачан та гостей запрошують у Мельники на фестиваль Меланки

Приготування:

Суміш муки, води та солі добре розмішати та залишити на 2 години, щоб закисло. Опісля, додати дріжджі й замісити тісто не дуже туго, щоб не «забити» його борошном. Готове тісто для парових пампушок залишити в теплому місці без протягів, щоб воно добре вистоялося і «підійшло». 

Після цього, підготувати каструлю з водою, а на верх, замість кришки, прикріпити обруч з натягнутою марлею, на якій будуть готуватись пампушки. Обруч з марлею обов’язково змастити олією. Як тільки тісто «підійшло», змастити руки також олією і викласти тісто маленькими формами на марлю поверх киплячої води. Накрити високою посудиною і варити на пару 10 хвилин.

Для того, щоб пампушки вийшли пухкішими, варити воду можна разом з картоплею на картопляному пару.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024