Шацькі рятувальники розповіли, як уберегти своє життя та оселі від пожеж взимку

25 Листопада 2017, 10:55
2246

Основні причини виникнення пожеж в осінньо-зимовий період - перевантаження електромережі та порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення. В Шацькому районі з початком опалювального періоду виникло 4 пожежі, внаслідок яких пошкоджено 4 житлових будинки. Щоб у вашій оселі не трапилося пожежі, потрібно суворо дотримуватися правил пожежної безпеки в побуті.

У Шацькому РС УДСНС радять, що необхідно знати та виконувати, аби уберегти своє життя та свої оселі від пожежі в зимовий період:

- вчасно проводити огляд (ревізію) електропроводки, утримувати в справному стані розетки, вимикачі, рубильники та інші електроприлади;

- категорично забороняється підвішувати світильники на електричних проводах, заклеювати електропроводку шпалерами, зафарбовувати олійною фарбою, включати в одну розетку одночасно декілька приладів;

- не використовувати саморобні електричні подовжувачі, влаштовувати тимчасові електромережі;

- йдучи з будинку, слід вимикати побутову техніку, не залишати включеними електроприлади, що працюють в режимі очікування.

Розпочався опалювальний сезон. А пічне опалення завжди створювало і створює чимало проблем населенню, тому варто ще раз нагадати правила пожежної безпеки при експлуатації печей:

- перед початком опалювального сезону всі печі повинні бути відремонтовані і ретельно перевірені. Пам’ятайте - наслідки пожежі непорівнянні з витратами на ремонт вашої домівки;

- щоб уникнути біди, не слід залишати без нагляду розтоплені печі та перегрівати їх, а також експлуатувати печі без протипожежної розділки, використовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини.

Відзначимо, що так званні «пічні» пожежі поділяються на дві групи. По-перше, причиною загоряння може стати порушення правил влаштування печі. Наприклад, недостатні відстані між димарем печі і дерев’яними конструкціями перекриття будинку. Сюди ж можна віднести відсутність металевого топкового листа, у результаті чого через вуглинки, що падають на підлогу, може зайнятися вогнем і хата. Друга проблема -- порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печі також часто закінчується пожежею через розпалювання печей бензином, гасом та іншими легкозаймистими рідинами. Крім того, не можна топити печі з відкритими дверцятами, сушити на них одяг, дрова та інші матеріали, а поверхні опалювальних приладів і димових труб необхідно систематично очищати від пилу і білити. Виявлені в печі тріщини і несправності необхідно своєчасно усувати.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром