Коли потрібно відзначати Різдво, - розповів митрополит Луцький і Волинський Михаїл

23 Листопада 2017, 10:00
3009

Днями Верховна Рада ухвалила оголосити вихідним днем 25 грудня, коли відзначають Різдво церкви, що дотримуються григоріанського календаря.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл розповів, коли потрібно відзначати Різдво. 

Про це. як інформує ВолиньPost, він розповів Волинській Правді. 

«Про що говорить православна Церква? Церква говорить, що днем святкування Різдва Христового є 25 грудня. Про це свідчать усі богослужбові книги, як видавництва РПЦ, так і УПЦ КП. Для відправи різдвяного богослужіння беремо місячну Мінею (богослужбову книгу зі змінними молитвослів’ями та піснеспівами церковних свят та днів пам’яті святих) за грудень. І коли ми шукаємо там службу Різдва, то знаходимо 25 грудня, і крапка». 

«Друге: постає питання, коли ми відзначаємо це 25 число грудня? Згідно з одним стилем чи з іншим. Мені здається, що треба бути послідовними до кінця. Якщо на роботі, вдома, у повсякденному житті ми прийняли один календар, то треба цього дотримуватися». 

«Ми вітатимемо один одного із новим 2018 роком, яким роком? Від Різдва Христового. А як ми можемо вітати, не відсвяткувавши Різдва? Я наголошую, що це лише думка. Взагалі неправильними є терміни «католицьке Різдво» і «православне Різдво». 

«Наразі наша УПЦ КП святкує Різдво Христове 25 грудня за старим стилем, тобто 7 січня, і цю традицію ніхто не збирається скасовувати».

«Загалом, що стосується богослужіння і життя Церкви, то еволюційно воно усе стане з часом на свої місця. Ніхто насильних дій не буде ні до кого проявляти. Люди самі до цього дозріють, побачать у цьому комфорт. Ніхто ніяких рішень приймати не буде. Просто якась громада захоче святкувати Різдво 25 грудня, інша – 7 січня святкуватиме і надалі, і це буде в межах однієї конфесії. Держава ж дає можливість стати на правильний європейський шлях життя згідно з правилами і цінностями, відповідно до яких живе уся християнська Європа», - розповів Михаїл.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024