Підманове: відбулося свято, присвячене рідній мові

13 Листопада 2017, 11:06
4360

Щорічно  9 листопада в день вшанування преподобного Нестора Літописця ми відзначаємо День української писемності та мови. У світі налічується близько 3 тисяч мов. І серед них – ніби запашна квітка в чудовому букеті – українська мова. Її багатство і краса, витонченість і мелодійність визнана світом.

Українська мова - одне з багатьох багатств, створених людьми протягом всієї історії нашої держави. Збереження і розвиток рідної мови мають велике  значення, бо  вона формує національний менталітет, зберігає культурні здобутки та звичаї, є живим свідком історії  українського народу.

Відзначення Дня української писемності та мови стало  традиційним у ЗОШ І-ІІст. с.Підманове. Заходи, які були проведені цього року, були цікавими та змістовними.


 

Школярі та вчителі долучилися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

Учні 3-4 класів  змагалися у мовознавчому КВК.  Розпочалася гра виконанням Гімну українській мові. Команди "Іменник" та "Прикметник" мали змогу проявити себе в багатьох цікавих і веселих  конкурсах, а також з розповіді вчителя Лариси Миколаївни Сороки дізнались багато цікавого про українську мову.

Учні 5-9 класів переглянули презентацію, з якої дізналися про розвиток української мови. А також змагались за звання кращого знавця рідної мови в конкурсі "Мово українська, гордосте моя!", який підготувала і провела вчитель української мови Лідія Іванівна Плейтух. Команди "Розумники" та "Мовознавці" показали себе хорошими знавцями прислівˋїв, фразеологізмів, правил мови. Перемогу здобула команда "Розумники", а кращим знавцем української мови школи стала учениця 8 класу Аня Повх. Присутні отримали приємні враження та гарний настрій.


 

Бібліотекар школи Валентина Миколаївна Марчук  організувала книжкову ("Співуча українська мова") та тематичну ("Нестор Літописець – батько української історії") виставки.

Мова народу – найкращий цвіт, що ніколи не в'яне, а вічно живе, розвивається. Тож бережімо рідну мову, шануймо і розвиваймо, дбаймо про її чистоту і красу, намагаймося говорити один одному лише добрі слова, тоді й світ  навколо стане кращим, добрішим.


 

 

Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024