Смоляри-Світязькі: в гості до школярів завітали відомі письменники Волині

12 Листопада 2017, 11:20
5039

Несподіваним візитом порадували учнів та вчителів  ЗОШ І – ІІ ст. с.Смоляри-Світязькі волинські майстри слова письменник Андрій Криштальський та поет Петро Коробчук. 

Тому День писемності  насамперед запам’ятається живим спілкуванням зі справжніми творцями рідної словесності. А розпочали зустріч учні 8 класу, котрі під керівництвом вчителя української мови та літератури Бойко Катерини Миколаївни підготували усний журнал – своєрідний опис історичного розвитку української писемності. Ведучі Ключук Богдана та Богдан Петро ознайомили присутніх з головними етапами у сходженні рідного слова, а також зачитали народні прислів’я про вагу слова. Савош Тетяна, Цюп’яшук Дмитро, Савчук Богдан, Свиновей Ольга, Хмизовець Анастасія, Цвид Ілля  продекламували вірші.

Продовжив захід Андрій Криштальський, уродженець Горохова, відомий, як автор поезій, книги «Десятина», історичних пригодницьких романів про УПА «Чорноморець, матінко» - 1 частина, «Заступниця» - 2 частина. Ознайомив  слухачів зі своєю діяльністю у виданнях «Народна трибуна», «Луцький замок», «Молодий Луцьк».


 

Нині письменник має власне видавництво «Терен», проживає у нашому обласному центрі, співпрацює з видавництвом «Клуб сімейного дозвілля», яке наразі йому запропонувало продовжити роботу над третьою частиною роману про Чорноморця. До речі, образ Чорноморця взято із реальної особи, котра проживала у селі Княже Горохівського району. Зацікавивши усіх яскравим виступом про карколомний сюжет книг, віднайшов прихильників своєї творчості у колі присутніх, які і придбали деякі екземпляри.

Завершив зустріч поет Петро Коробчук, мешканець Ківерцівського району, декламацією власних віршів на різні теми. Він розпочав літературну творчість ще у 7 класі, друкувався у районній газеті, а перша збірка була видана у 45 років. У даний період він займається  редагуванням творів. Його син, Павло Коробчук, проживає в Києві та  продовжив справу батька у сфері літератури.

Не кожен рік дарує нам можливість побачити письменників, почути живе слово з уст авторів. Такі зустрічі спрацьовують як каталізатори натхнення для учнів у написанні своїх перших  творів. Дякуємо голові Шацької РДА Голядинцю Василю Володимировичу, методисту відділу освіти Ціпошук Тетяні Іванівні за приємний сюрприз у День писемності.


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024