«Відчуваю відповідальність за громаду та медустанову, яку очолюю», – депутатка Світлана Крецу

02 Грудня 2021, 14:02
Світлана Крецу 1144
Світлана Крецу

Депутатка Волинської обласної ради Світлана Крецу 30 років працює лікаркою. Це суттєво впливає на її діяльність в облраді, адже з-поміж різних проблем округу пріоритетними для неї є ті, що пов’язані з медициною.

Для «Першого» Світлана Крецу розповіла про біль медичної галузі, розвиток Шацької громади, атмосферу у фракції «За майбутнє» та плани на найближчий час.

«Всі питання можна вирішити»

Ви були депутаткою районної ради, а зараз – обласної. Де більше подобається?

 

– Важко сказати, тому що у Волинській обласній раді я працюю короткий період. Взагалі дуже переживала, як я буду себе там почувати, чи зможу виправдати довіру.

Дякую керівництву, взаєморозумінню та підтримці своїх колег-депутатів. Тішуся, що всі питання можна обговорити та вирішити. У нас дуже хороша команда, в якій є велика підтримка одне одного.

– Хто підтримує найбільше?

– Вся команда «За майбутнє» в обласній раді. Взагалі мені дуже комфортно із кожним із наших депутатів, незалежно від фракційної приналежності.

Ми лише рік працюємо, але стали як рідні. З’явилась маленька друга родина.

Мені по життю щастить із хорошими людьми. Сам нічого не зробиш, але якщо є хороша команда, то маємо і результати роботи.

– Чому вирішили піти в обласну раду?

– Дослухалася до думки тодішнього голови Шацької районної ради Сергія Карпука. Спочатку вирішила: «Я туди не піду, бо для мене головне – моя робота в лікарні». Але не могла не підтримати людину, з якою п’ять років була поруч і яка завжди підтримувала нашу лікарню. Сергій Вікторович спитав: «Ви в моїй команді?» Я сказала: «А як же інакше?!»

Йшла в депутати, мріючи про те, що це допоможе зберегти й розвивати медицину в Шацькій громаді.

Шацьк відрізняється від інших територій тим, що розташований поблизу кордону. Це курортне селище. Велика кількість людей, які приїжджають влітку відпочивати, потрапляють із різних причин до медзакладу. Гості з інших областей та країн по Шацькій лікарні оцінюють рівень медицини в усій області.

У нас лікувалися туристи з Білорусі, Польщі, Німеччини, Італії… Мені завжди хотілося, щоб тут були якнайкращі умови для перебування пацієнтів, кваліфікована медична допомога й усе необхідне обладнання.

«Чергування у лікарні – щоб бути в тонусі»

– До яких проєктів чи змін в області ви причетна як депутатка?

 

– Як людина, яка все життя працює в медичній галузі, основну увагу у своїй депутатській роботі приділяю саме питанням медицини.

Протягом року вдалося залучати кошти на різні потреби. Ми купили обладнання та підсилили кадрами наше підприємство.

Чекаємо на поставку нового рентгенодіагностичного комплексу. На нього, крім субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій виділили кошти Волинська обласна рада, Ковельська районна рада, а також Шацька селищна рада.

А ще я не лише депутатка, керівниця лікарні, а й лікарка. Веду прийоми хворих. Донедавна чергувала по лікарні.

Інколи мене запитують, для чого я це роблю. А для того, щоб завжди бути в тонусі, адже тільки практичне розв'язання проблеми дозволяє усвідомити необхідність прийняття тих чи інших управлінських рішень.

Попри завантаженість, не пропускаю сесій, комісій, проводжу прийоми громадян. Стараюсь відвідувати усі сесії громади, щоб завжди бути в курсі всіх проблем.

– А чи є співпраця з іншими керівниками в громаді та районі задля їхнього вирішення?

– Легко працювати з усіма. Коли були проблеми з фінансуванням, зверталась і до підприємців та небайдужих людей громади і жоден з них не відмовив у допомозі.

– На які потреби залучали кошти з депутатського фонду?

– Якщо до інших депутатів люди звертаються з різних причин, то до мене в основному за допомогою на лікування. На жаль, в більшості це прохання підтримати коштами онкологічних хворих.

Якщо говорити про депутатські запити, то вони з’являються залежно від потреб. Приходять люди з певною проблемою – і ти формуєш запит.

– Чи часто доводиться говорити «ні» людям, які приходять за допомогою?

– Ніколи не відмовляю людям. У мене завжди перша думка, як допомогти, хоч як це інколи й важко. Таке правило життя, не можу інакше. Напевно, професія накладає відбиток.

Не скажу, що всі проблеми завжди вирішувалися, але все, що залежало від мене, робила по-максимуму.

На сесії обласної ради схвалили звернення депутатів Волинської облради до президента, Верховної Ради та Кабміну про потребу в фінансуванні сфери охорони здоров’я. Яка ситуація на Волині? Чи дійсно буде скорочення медиків, як про це йдеться в документі?

– Сподіваюсь, що якщо керівництво держави прийняло рішення про збільшення зарплати медикам (бо насправді це дуже актуально і важливо в наш час), то воно подбає про додаткове фінансування, адже без цього жодне подібне підприємство не зможе витримати такого фінансового навантаження самостійно.

Проблем вистачає в медицині. На жаль, ідуть і скорочення, й оптимізація. Така реформа. Тепер лікарням гроші просто так ніхто не дає, їх треба заробляти. Ти маєш зробити так, аби медичну послугу купили саме в тебе.

Кожен заклад охорони здоров’я намагається підписати з Національною службою здоров’я України якомога більше пакетів послуг.

«Захворюваність і вакцинація – це наш біль»

Ви є членкинею постійній комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров`я, материнства та дитинства, тож розглядаєте чимало поточних проблем охорони здоров’я області. Які з них найактуальніші і потребують якнайшвидшого вирішення?

– За 2021 рік ми провели 12 засідань постійної комісії. Тож розглядали дійсно багато питань. З-поміж найактуальніших: як виконують профільні регіональні програми, як функціонують заклади медичної та соціальної сфер та які кроки допоможуть вирішенню найпроблемніших питань цих галузей (наприклад, затвердження тарифів на платні послуги у комунальних закладах охорони здоров’я).

Ми заслуховували звіти про роботу керівників більшості закладів, які належать до компетенції комісії, й ухвалювали кардові рішення. Але, звичайно, зараз найактуальніша проблема для всіх – це коронавірус.

Захворюваність і вакцинація – це наш біль. Дуже шкода, що рівень вакцинації низький. Це справді крик душі, адже з тих пацієнтів, які перебувають на апаратах штучної вентиляції легень в ковідних шпиталях, високий відсоток невакцинованих.

Якщо говорити про Шацьку громаду, то населення щепили на третину (це перша-друга дози), а медики – на 82 % (станом на кінець листопада). Працюючи в постійній комісії, я вивчаю не лише проблеми медичної галузі, а й бачу, як розвиваються інші лікарняні заклади. Є можливість перейняти досвід та поділитися своїм.

– Що маєте на увазі?

– Найперше, перейняли аутсорсинг від голови комісії Ірини Горавської, яка є генеральною директоркою Волинського обласного перинатального центру. У нас тепер за цією системою харчування та прання, а от стосовно клінінгу поки вивчаємо.

Це і зручно, й економно. Тепер кухні в нас немає. Ми підписали договір із Шацьким лісовим коледжем, який має ліцензію на ведення такої діяльності. Їхні кухарі дуже смачно готують. Ми тричі на день привозимо їжу – і все. Не потрібно утримувати штат, думати про доставку та зберігання харчів.

«У громаді пишеться багато проєктів»

Серед найпоширеніших проблем у громадах Волині – дорожні питання. Та, інтереси якої ви представляєте, не виняток. Як справи з ремонтом доріг в окрузі?

– Можливо, й виняток. Дороги робляться (усміхається – ред.). Ми найперше взялися за них, розуміючи, що це не тільки розвиток туризму. Для мене було важливо, щоб карети екстреної медичної допомоги могли швидко дістатися до пацієнта.

Ми також маємо нові автомобілі у сімейній медицині. Сподіваюсь, що вони й служитимуть довше, їздячи по нових дорогах. Тішуся, що причетна до ремонту понад 20 кілометрів дороги Т0306 (автошлях Т 0306 пролягає територією Шацького та Старовижівського районів через Шацьк – Любохини, – ред.). Роботи розпочалися навесні, і вже всі бачать реальний результат.

Також подала депутатський запит про потребу відремонтувати дорогу Положеве – Плоске – Кропивники, після якого її внесли до плану робіт на 2022 рік.

Яка ситуація з каналізуванням населених пунктів біля озера Світязь?

– Будівництво каналізаційної мережі в західній частині Шацька, селах Гаївка та Мельники завершене на 97 %. Під час однієї з сесій обласної ради виділили 455 тисяч гривень з обласного бюджету на те, щоб підключити збудовані об’єкти до електромереж. Ще 200 тисяч гривень виділила Шацька селищна громада.

На сьогодні актуально каналізувати ще село Залісся біля озера Пулемецьке, село Пулемець та частину села Піща, тому що вони також можуть негативно впливати на екологію. Але, на жаль, щоб зробити каналізацію в усіх селах, потрібно чверть мільярда. Таких коштів насьогодні немає ні в селищному бюджеті, ні в обласному.

– Над чим ще працюєте, щоб для туристів край був привабливим?

– У нас в громаді пишеться багато проєктів. Вони стосуються насамперед покращення інфраструктури – ремонту та будівництво доріг і велодоріжок, спортивних комплексів, реконструкції пляжних зон тощо. Долучаються багато інвесторів.

Є відділ туризму та промоції в громаді, який займається цими питаннями. Я як депутат шукаю можливості, аби посприяти залученню коштів.

Є два проєкти, які координує Волинська обласна рада. За одним відбувається покращення місцевих пожежних дружин. Уже провели низку навчань, закупили обладнання, у планах – придбання електроножиць.

Другий проєкт передбачає розвиток туристичної привабливості Шацького поозер’я. Він вже практично реалізований. Було проведено багато зустрічей фестивалів інших заходів які будуть організовуватись на постійній основі.

«Якщо буде здорове населення, то розвиватиметься громада»

– Які плани на найближчий рік?

– Планів багато, можливо вони надто амбітні, але всі вони стосуються інтересів жителів мого округу.

Мені б дуже хотілося, щоб не лише «приозерні» території але й всі куточки округу розвивалися.

Завжди кажу, що якщо буде здорове населення, то розвиватиметься громада. Тому медицина – у пріоритеті.

Щодо інших галузей, то у нашій громаді 70% комунальних підприємств потребують ремонту і термомодернізації. Це дитячі садки, школи, будинки культури… Потрібно збудувати дитячий садочок в селі Світязь, центри дозвілля для людей по селах.

Є і загальні питання – збереження природи, посадка лісів, співпраця з Шацьким національним природним парком.

Відчуваю відповідальність за долю своєї громади та медичної установи, яку очолюю.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024