Менше, ніж за 100 метрів від озера Світязь екологи виявили вигрібну яму

24 Листопада 2021, 11:35
Світязь 1928
Світязь

Дві вигрібні ями, і один літній будиночок виявили екологи в прибережній смузі озера Світязь. Такі результати позапланової перевірки рекреаційної бази «Гушівський хутір» на території Шацького національного природного парку.

Про це пише Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Під час перевірки, що відбулася 4-5 листопада 2021 року, співробітники Державної екологічної інспекції у Волинській області зафіксували порушення Земельного та Водного кодексів, Законів України «Про природно-заповідний фонд» і «Про оцінку впливу на довкілля».

Читайте такожОзеро Світязь у листопаді: сіре, сонне, сумне

«При огляді території рекреаційного пункту «Гушівський хутір» виявлено будівництво двох свердловин і чотирьох вигрібних ям для накопичення побутових стоків. Дві вигрібні ями облаштовано в межах прибережної захисної смуги озера Світязь. На плані прив’язки тимчасових рекреаційних споруд не передбачено встановлення одного з літніх будиночків, який знаходиться найближче до озера. Відповідно до позначеної в плані прив’язки тимчасових рекреаційних споруд межі, будиночок розташований в межах прибережної захисної смуги (на відстані менше як 100 метрів від водного плеса). Також в плані прив’язки не передбачено будівництва вигрібних ям»,  – йдеться в повідомленні від екологів. 

Раніше «Сила правди» писала про сумнівні рубки на території «Гушівського хутора». Цю територію розпорядженням голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика у 2018 році віддали в довгострокове платне користування вчительці з Любомля Вірі Шереметі. Однак, будиночки, за словами директорки Шацького НПП Марії Христецької, споруджував парк. 

Читайте такожВ озеро Світязь випустили 500 кілограм коропа

Раніше і Державна екологічна і Державна архітектурна інспекції вже намагалася притягнути посадових осіб до відповідальності за самочинне будівництво. Проте безрезультатно. Приписи контрольних органів парк не виконав, а всі постанови оскаржили в судах. Однак відтоді будівництво в «Гушівському хуторі» «заморозили».

 

Влітку 2021-го Шацький національний природний парк оприлюднив ескізи будівництва нової відпочинкової зони безпосередньо в акваторії озера Світязь. Водовідведення з 10 дерев’яних будиночків запроєктоване у вигрібну яму, або ж у центральну каналізацію після того, як її підведуть до озера.

 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024