Українців просять долучитися до написання диктанту національної єдності

08 Листопада 2017, 16:30
2230

У четвер, 9-го листопада, о 12.00 на Першому каналі Українського радіо розпочнеться годинна програма, присвячена радіодиктанту національної єдності. Про це, як повідомляє сайт Шкільне життя, йдеться у повідомленні Українського радіо, яке є багаторічним організатором акції.

Диктант національної єдності традиційно складатиметься з близько 150 слів. Девіз цьогорічного радіодиктанту – «Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета».

«З року в рік, радіодиктант об’єднує українців із різних куточків світу. Для Українського радіо – це знакова подія. Щороку зростає кількість і географія учасників радіодиктанту. Але саме зараз, у час війни на Сході України та анексії Криму, радіодиктант може стати одним з об’єднавчих елементів всередині країни. У цей день вся Україна увімкне радіоприймачі і візьме участь в акції, яка дасть можливість громадянам самоідентифікуватись», – підкреслив генеральний продюсер Українського радіо Дмитро Хоркін.

Українське радіо запрошує усіх охочих не лише долучитися до написання, а й створити власний осередок диктанту – зібратися родиною, колективом чи з групою друзів, адже мета акції – не перевірка грамотності, а єднання.

Українське радіо започаткувало акцію ще 2000-го. Відтоді щороку слухачі можуть взяти участь у написанні та з’ясувати, наскільки добре знають мову, - повідомляє ОДАУ.

Як правило, текст – авторський, ексклюзивний, створений спеціально на замовлення Українського радіо відповідно до всіх приписів і норм правопису – складається з близько 150 слів. Диктор читає його в прямому ефірі двічі.

Кожен охочий може долучитися до акції та написати диктант просто біля приймача. Далі – за бажанням – можна відправити роботу на Українське радіо для перевірки, а можна дочекатися, поки текст з’явиться на сайті чи буде підбито підсумки в прямому ефірі, та перевірити власноруч. До розгляду приймаються лише рукописи. Надсилати можна традиційні, паперові листи, а з 2014 року – і в електронному вигляді. В другому випадку  роботу слід відсканувати або сфотографувати.

Підбиття підсумків і урочистий фінал акції відбувається в грудні. В прямому ефірі ведучі та автор розповідають про кількість листів, географію, особливості тексту та найбільш поширені помилки. Переможці отримують призи та привітання в прямому ефірі.

Втім, 2014 року було запроваджено нововведення.  Вперше за чотирнадцять років, з огляду на складну ситуацію в державі, диктант писали не за подарунки та премії, а лише в ім’я ідеї. Але без приємних сюрпризів не обійшлося: усі, хто написав диктант без помилок, стали героями спеціальних сюжетів в ефірі Українського радіо.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром