Метеорологиню зі Світязя нагородили почесною відзнакою з нагоди професійного свята

22 Листопада 2021, 13:00
Метеорологиню зі Світязя нагородили почесною відзнакою з нагоди професійного свята 1021
Метеорологиню зі Світязя нагородили почесною відзнакою з нагоди професійного свята

19 листопада –  День працівників гідрометеорологічної служби. А цьогоріч національна гідрометеорологічна служба України відзначає 100-літній ювілей заснування.

Про це повідомляють у Волинській обласній раді.

З нагоди ювілейної дати та у день професійного свята у Волинському обласному центрі гідрометеорології відбулись урочистості. Участь у святковому заході взяли заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт, начальник ДСНС в області Володимир Грушовінчук, начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Валентин Кухарик, працівники та ветерани служби.

Багаторічний очільник обласного гідрометцентру Ростислав Бондарчук розповів, що на Волині у шести метеостанціях, які розташовані у Луцьку, Володимирі-Волинському, Ковелі, Маневичах, Любешеві та селі Світязь, працює майже 140 людей.

Щоб прогнозувати погоду, вони проводять найрізноманітніші види спостережень: приземні, авіаційні та радіолокаційні, актинометричні, теплобалансові, агрометеорогогічні, геофізичні, гідрологічні та аерологічні, за забрудненням атмосфери, за хімічним складом атмосферних опадів та снігу, за забрудненням поверхневих вод суші та ґрунтів, за радіоактивним забрудненням природного середовища.

Втім, за словами головного метеоролога, прилади та електроніка на станціях потребують модернізації.

«Цьогоріч затверджено програму переоснащення гідрометеослужби України, яка розрахована на 2022- 2025 роки. Вкладення передбачаються на понад 300 млн грн. В результаті на Волині має відкритись 5 автоматизованих метеостанцій, 6-8 гідромостів, доплерівський метрологічний радіолокатор та з'явитись багато інших сучасних приладів», – зауважив він.

Заступник очільника Волиньради Григорій Пустовіт привітав працівників гідрометеорологічної служби з професійним святом від імені голови обласної ради Григорія Недопада та від усіх обранців громади.

«Важливість вашої професії переоцінити важко. Всі ми починаємо свій день з прогнозу погоди. Без праці та професіоналізму гідрометеорологів не можлива злагоджена робота авіації, дорожнього транспорту, комунального господарства та промисловості. Ви допомагаєте запобігати небезпечним ситуаціям, уникнути матеріальних збитків від стихійних лих і тим самим забезпечуєте стійкий розвиток багатьох галузей економіки. Щиро бажаю, аби у ваших оселях завжди було сонячно і тепло. Міцного здоров’я, мирного неба та благополуччя вам і вашим родинам", – наголосив він.

З нагоди свята кращі працівники служби також отримали відзнаки обласної ради, облдержадміністрації, ДСНС, подяки та грошові премії від керівництва обласного гідрометцентру. Грамоту отримала й Руслана Вільнер, працівниця Світязької метеостанції.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024