Чому на оперативній нараді голова Волинської ОДА тричі згадував про Шацький район

08 Листопада 2017, 09:20
2041

До завершення 2017 року залишається менше двох місяців і від результатів роботи в цей період значною мірою залежить, з якими надбаннями областьувійдемо у наступний. Однак вже сьогодні можна сказати, що є всі  передумови для успішного виконання бюджету.  Про це та багато іншого говорили 6 листопада під час оперативної наради у голови облдержадміністрації Володимира Гунчика,  - йдеться на сайті Волинської ОДА.

Так, зі слів директора департаменту фінансів облдержадміністрації Ігоря Никитюка, станом на 1 листопада поточного року до загального фонду місцевих бюджетів області надійшло майже 2,8 млрд грн власних доходів або 109,6 % до запланованого на 10 місяців 2017 року, що на 754,9 млн грн або на 36,9 % більше, ніж за відповідний період минулого року. Зокрема, у жовтні місцеві бюджети області отримали на 53,6 млн грн доходів більше, ніж у вересні 2017 року. Виконані усі зведені бюджети області. На 109,5 % забезпечено надходження до загального фонду  обласного бюджету, понад план залучено 39,3 млн грн.

Уже забезпечено виконання річних планів надходжень до Іваничівського районного бюджету, бюджетів Устилузької,  Смолигівської, Шацької, Заболоттівської і Княгининівської об’єднаних територіальних громад та до 189-ти бюджетів сільських, селищних і міст районного значення рад. 

– Аналіз виконання річних показників за доходами виявив можливі проблеми із забезпеченням виконання окремих місцевих бюджетів за підсумками року. Так, на низький рівень виконання річних планів надходжень до бюджетів вплинуло недоотримання запланованих обсягів надходжень плати за землю, єдиного податку та рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, – зазначив Ігор Миколайович.

В першу чергу це стосується бюджету Осівцівської сільської ради Камінь-Каширського району, виконання річного показника надходжень якого на сьогодні забезпечено лише на 58 %. Окрім того, менше 80-ти % до запланованого на рік виконані бюджети наступних сільських рад: Марковичівської Локачинського району, Романівської Луцького, Згоранської і Нудиженської Любомльського (за результатами виборів 29 жовтня ц.р. увійшли до Головненської ОТГ), Великоосницької Маневицького, Велимченської Ратнівського, Кобченської Рожищенської та Грабівської Шацького району.

Відтак, керівник найвищої виконавчої гілки влади в області дав доручення службі аудиту облдержадміністрації здійснити перевірку діяльності місцевих сільських рад, аби з’ясувати об’єктивні причини цих процесів.

Разом із тим, продовжується використання тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів для залучення додаткових надходжень від їх розміщення на депозитних рахунках в банківських установах.

Станом на 1 листопада 2017 року від таких операцій місцеві бюджети отримали майже 70 млн грн, у тому числі  лише за останній місяць майже 8,8 млн грн. До обласного бюджету додатково залучено 38,1 млн грн за користування тимчасово вільними коштами. Загалом на початок листопада на депозитах розміщено ще  майже 555 млн грн. До слова, відповідно до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів (постанова КМУ від 12.01.2011 р. №6) керівникам місцевих фінансових органів необхідно забезпечити повернення з депозитів усіх розміщених коштів не пізніше, ніж за 10 днів до закінчення року, тобто до 20 грудня. 

Під час виступу головний фінансист краю звернув увагу на низький рівень  використання інвестиційних коштів: субвенції із Державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, Фонду регіонального розвитку, утримання та розвиток інфраструктури доріг тощо.

Для прикладу, у жовтні обсяг субвенції із Державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій збільшено на 77,5 млн грн, загальний фінансовий ресурс у 2017 році становить 162 млн грн. Станом на 27 жовтня 2017 року кошти повністю перераховано на рахунки місцевих бюджетів. Із цієї суми касові видатки проведено в обсязі  38,3 млн.грн, що складає 23,7 %від запланованих асигнувань.

Натомість, на утримання та розвиток інфраструктури доріг у 2017 році у місцевих бюджетах передбачено 315,6 млн грн. За 10 місяців використано 211,7 млн грн, або майже 70 річного обсягу.  Практично завершено виконання робіт у м. Володимирі-Волинському, ОТГ Княгининок, Литовеж, Павлівка, Прилісне. Однак, продовжує залишатись низьким рівень освоєння коштів у Шацькому (7,8%), Любешівському (27,2 %) районах, в об’єднаних громадах м. Устилуг (15,4%), смт. Шацьк (15,5 %),  с. Поромів (16%).

Тож існує потреба в активізації роботи в цих напрямках, а також щодо використанню коштів обласного бюджету, що передаються місцевим бюджетам у вигляді цільових субвенцій. Насамперед, це стосується освітньої галузі (облаштування внутрішніх санвузлів в загальноосвітніх навчальних закладах, придбання на умовах співфінансування шкільних автобусів).

– Загальна ситуація – позитивна. Є перевиконання усіх бюджетів, є наповнення за винятком чотирьох місцевих громад, але, думаю, ми проаналізуємо ситуацію та допоможемо. В цілому, фінансових рік закінчується успішно. Але необхідно активно працювати над формуванням бюджету 2018 року. Готові надати всебічну допомогу та роз’яснення в режимі он-лайн, аби сформувати дієві бюджети, – наголосив Володимир Петрович.

Своєю чергою, начальник головного управління ДФС в області Світлана Савчук повідомила, що протягом січня-жовтня 2017 року до бюджетів усіх рівнів на території області зібрано більше 4,5 млрд грн платежів і це на 932,5 млн або на 26,1 % перевищує минулорічний показник. Збір до загального фонду Державного бюджету склав майже 2 млрд грн, що дозволило забезпечити виконання доведеного для області індикативного показника на рівні майже 105 % із перевиконанням 94 млн грн. Місцеві бюджети області поповнилися на 2,5 млрд грн в частині платежів, що адмініструються органами ДФС і це на 27,6 % або на 540,5 млн грн більше до відповідного періоду 2016 року. В цілому виконання призначених розписом доходів місцевих бюджетів склала 106 % з перевиконанням на 141,1 млн грн.

Що ж стосується індикативних показників від перевиконання на митниці, то заступник начальника Волинської митниці ДФС в області Василь Герман заявив, що на січень-жовтень 2017 року прогнозована сума надходжень податків до бюджету складала 4 млрд 472 млн грн. Фактично ж з початку року до Державного бюджету перераховано податків на суму 6 млрд 307,4 млн грн. Виконання доведеного показника становить 141 %, перевиконання –1 млрд 735,4 млн грн. Однак, відповідно до нещодавніх листів ДФС індикативні показники збільшено на 2,6 %. Відтак, суми за серпень (17,8 млн грн) та вересень (22,8 млн грн) на сьогодні Державна казначейська служба не перерахувала до обласного бюджету. Разом із тим, у жовтні митниця перевиконала індикативні показники у сумі 309,8 млн грн

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024