Шацька громада стала однією з шести українських учасників проекту Державно-приватного партнерства

05 Листопада 2017, 16:15
5180

Нещодавно голова Шацької об’єднаної територіальної громади Сергій Віннічук взяв участь у зустрічі з лідерами об’єднаних громад з підготовки проектів Державно-приватного партнерства, яка відбулася у Києві.

Державно-приватне партнерство в Україні діє вже з прийняттям відповідного Закону України в липні 2010 року. Це своєрідна система відносин між державним та приватним партнерами, при реалізації яких ресурси обох партнерів об'єднуються з відповідним розподілом ризиків, відповідальності та винагород (відшкодувань) між ними, для взаємовигідної співпраці на довгостроковій основі у створенні (відновленні) нових та/або модернізації (реконструкції) існуючих об'єктів, які потребують залучення інвестицій, та у користуванні (експлуатації) такими об'єктами.

1

 

У 2017 році до участі у проектах, які реалізовуватимуться за сприяння Мінрегіонбуду та європейського партнера U-LEAD, були відібрані шість партнерів-громад: міста Тернопіль, Житомир, Трускавець, Долина Івано-Франківської області, Тростянець Сумської області та Шацька ОТГ.

На зустрічі партнерів по проектах Сергій Віннічук представив мерам міст презентацію про роботу Шацької ОТГ з написання та реалізації проектів як за кошти українських партнерів, так і європейських. А результатом зустрічі стало підписання Меморандумів про співробітництво, в якому взяли участь не тільки керівник з питань управління діяльністю Групи радників з впровадження державної регіональної політики в Україні Програми «U-LEAD з Європою» Маттіас Моргнер і керівник Групи радників Юрій Третяк, а й Vasyl Fedyuk, Irina Novikova, Тарас Бойчук (Taras Boichuk), Юрій Бова (Yuriy Bova), Volodymyr Harazd, Олександр Сергієнко, Олександр Ткаченко, Сергій Віннічук, Сергій Надал та багато інших експертів та представників громад.


 

З понеділка, 6 листопада, працівники селищної ради візьмуть участь у кількаденних навчаннях з написання проектів, які відбудуться у Києві. А вже 16 листопада Шацьк прийматиме в себе учасників та координаторів проекту. 

За даними Мінекономрозвитку на 1 січня 2017 року на засадах державно-приватного партнерства в Україні було ініційовано 186 проектів: 154 договори концесії, 32 договори про спільну діяльність, 1 змішаний договір ДПП. Не вдаючись до аналізу попередньої української практики застосування механізмів ДПП та стану реалізації вищезгаданих проектів, зазначимо, що це дуже мало для країни, в якій налічується 459 міст і вже сформовано 665 об’єднаних територіальних громад (а загальна кількість ОТГ по завершенню реформи становитиме понад 1400), - пише на своїй сторінці у Facebook Олександр Дудка, директор Харківського регіонального центру інвестицій та розвитку.

Адже кожна територіальна громада має вирішувати питання утилізації сміття, теплопостачання, водопостачання і водовідведення, питання підвищення ефективності використання комунальної нерухомості, поліпшення освіти і охорони здоров’я, можливостей для фізичної культури і спорту, дозвілля і відпочинку – тобто саме ті питання, вирішення яких найефективніше можна забезпечити завдяки ДПП. 



Розуміючи величезні можливості, які ДПП являє собою у якості інструменту регіонального розвитку, Група радників з впровадження державної регіональної політики Програми «U-LEAD з Європою» виступила з ініціативою допомогти найбільш активним громадам підготувати фахівців в сфері ДПП і забезпечити інформаційний та консалтинговий супровід розробки і реалізації проектів ДПП у відібраних громадах. 
За критеріями в результаті розгляду близько 30 місцевих ініціатив від півтори десятка органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади для партнерської співпраці в сфері ДПП були відібрані міста Житомир, Тернопіль, Трускавець (Львівська область), Долина (Івано-Франківська область), а також Тростянецька ОТГ (Сумська область) і Шацька ОТГ (Волинська область). 31 жовтня 2017 року відбулось підписання Меморандумів про співробітництво між лідерами цих громад і Групою радників з впровадження державної регіональної політики в Україні Програми «U-LEAD з Європою», яке поклало початок великій спільній роботі з практичного втілення в життя методології ДПП.
Підписанню меморандумів передували презентації, під час яких керівники та представники громад розповіли не тільки про свої плани щодо майбутніх проектів ДПП, але й представили ключові складові інвестиційної привабливості своїх міст і ОТГ.

У партнерських міст та ОТГ попереду нелегкий, але доволі цікавий період розроблення і реалізації проектів ДПП, проте усі вони упевнені в успіху свого починання – адже вони працюють заради соціально-економічного зростання своїх громад, заради майбутнього України!

Виступ Сергія Віннічука дивіться з 1.год 23 хв.

Фото із зустрічі розмістив на своїй сторінці у Facebook Костянтин Бушеєв.

1

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024