Чи справді котельня санаторію «Лісова пісня» забруднює довкілля

09 Листопада 2021, 09:40
Котельня санаторію 925
Котельня санаторію

На останній сесії Шацької селищної ради, яка відбулася 26 жовтня, депутати селищної ради подали звернення до Волинської обласної ради, в якому описали проблему нібито забруднення навколишньої території внаслідок роботи котельні Волинського обласного санаторію «Лісова пісня». 

Про це пише газета "Новий погляд+".

За словами жителів села Гаївка, діяльність котельні спричиняє негативний вплив на стан довкілля, викликає соціальну напругу мешканців села Гаївка та погіршує туристичну привабливість регіону.

За коментарем ми звернулися до заступника директора санаторію «Лісова пісня» Петра Ткачука.

"Найперше відзначу, що ми поважаємо думку жителів села Гаївка, проте претензії щодо завищеної кількості викидів парникових газів не відповідають дійсності. Підтвердженням цього є  дозвіл від Головного управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, який санаторій отримав 29 січня 2018 року, дійсний він до 29 січня 2028 року. Маємо також висновок державної санітарно-епідемічної служби  - ГУ «Держпродспоживслужби» у Волинській області. 

Тепер щодо труби. Так, справді, влітку 2016 році вона справді переламалася навпіл. Однак в тому ж році ще до початку опалювального сезону ми замінили її на нову, яка відповідає усім нормам, до того ж її висота є більшою, ніж старої труби. Опалюється котельня торфокрихтою та щепою, як і більшість котелень нашої громади, і якби викиди перевищували норму, екологічна служба дала б нам припис поставити якісь фільтри. Але таких приписів в санаторії не було.

Також відзначу, що коли будувалася котельня 50 років тому, її розташування відповідало тодішнім санітарним нормам віддаленості від житлових будинків. Але в останні 15-20 років жителі села, нехтуючи нормами та правилами забудови, будували свої дачі та будинки просто біля парканів котельні. З роками люди поприватизовували свої будівлі. Тоді чого  ж вони чекали? Окрім того, жодних подібних скарг щодо роботи котельні протягом усіх цих років до керівництва санаторію від жителів села не надходило.

Для того, щоб ще раз підтвердити безпечність котельні санаторію «Лісова пісня», ми в черговий раз замовили перевірку  фахівців із Ковельського районного відділення ДУ «Волинський обласний центр КПХ» МОЗ України, які візьмуть  проби повітря в період роботи котельні. Про результати повідомимо додатково, а найбільш зацікавлених жителів с. Гаївка ми готові запросити в момент проходження самого обстеження".

Читайте також: Шацькі депутати звернулися до обласної ради щодо забруднення території біля котельні санаторію «Лісова пісня»

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром