Біля майбутнього пункту пропуску в Адамчуках волиняни скуповують землю

24 Жовтня 2017, 10:05
2120

Готуючись до початку крупномасштабного проекту, волинські товстосуми... вже викупили в крихітному волинському селі, де зазвичай проходять Дні добросусідства, майже всі хати та присадибні ділянки...

Про це пише Сергій Шрамчук у Волинській газеті.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій спільно з Маршалком Сейму Республіки Польщі Мареком Кухцінськіввечері 22 жовтня ц.р. оглянули місце, де буде збудовано прикордонний пункт пропуску «Мальховіце-Нижанковичі», та ознайомились з його інфраструктурою. Там же ж керівники парламентів заявили про програму розбудови пунктів пропуску на польсько-українському кордоні та запевнили, що найближчим часом спільними зусиллями введуть в експлуатацію багатостраждальний МАПП «Адамчуки-Збереже».

Спілкуючись із журналістами на місці, де буде збудовано перехід в Мальховіце, Голова Верховної Ради підкреслив, що будівництво переходів зараз особливо актуальне з урахуванням того, що Україна отримала безвізовий режим, і кількість українців, які пересікають кордон, суттєво збільшилася. Андрій Парубій зазначив, що спільно с польською стороною складено певну систему прерогатив – які з переходів «стимулюватимуть в першу чергу».

Він підкреслив, що, очевидно, перехід у Мальховіце буде пріоритетним, і необхідно пришвидшити його будівництво. Як повідомив Аандрій Парубій, завершення будівництва цього переходу планується до 2020 р.оку, однак нинішнім завданням є зробити це швидше. На будівництво цього пункту пропуску, за його словами, у бюджеті на наступний рік польське керівництво заклало 100 мільйонів злотих (більше 700 мільйонів гривень у перерахунку).

За словами Голови Українського парламенту, до складу делегації, яка побувала на переходах, увійшли міністр будівництва  Польщі та Віце-прем’єр-міністр України з питань інфраструктури Володимир Кістіон.

«Ми домовилися докласти сил, аби цей перехід міг якомога скоріше запрацювати, – цитують українського спікера в прес-службі парламенту.– Також ми домовилися, що наступним кроком в нашій співпраці будуть інші пункти, зокрема, на Закарпатті, на Львівщині та на Волині».

Він повідомив, що планується відкрити пункти пропуску Боберка-Смольник та Лопушанка-Міхновець на Львівщині, Адамчуки-Збереже на Волині та Лубня-Волосате на Закарпатті.

Голова Верховної Ради підкреслив, що учасники проекту планують зробити «усе можливе, аби виконати і реалізувати цей амбітний проект, а це в першу чергу сприятиме розвитку добросусідських відносин між Україною і Польщею».

Готуючись до відкриття МАПП «Адамчуки-Збереже», волинські спритники вже давно викупили в місцевих селян всі земельні ділянки та будинки. Це зроблено для того, щоб потім держава була вимушена купувати в нових власників майно за завищеними цінами (бо без розбудови інфраструктури в с. Адамчуки Шацького р-ну пункт пропуску не створиш).

Як у Києві будуть вирішувати цю проблему, наразі невідомо.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024