Як журналістка збирала журавлину у моторошних місцях шацьких боліт

17 Жовтня 2017, 13:10
4741

Болотиста місцевість Шацького поозер'я, вологий клімат сприяють тому, що в місцях, де водяться журавлі, рясно родить красива і надзвичайно корисна ягода.

Журавлину болотну збирають у різні періоди: в серпні - недозрілу, в жовтні-листопаді - червонобоку, в березні, як розтане сніг, - приморожену, але не менш корисну. У Шацькому районі сезон збору журавлини припадає на середину осені.

Як журналіст видання Район.Шацьк я вирішила побачити ці загадкові ягідні місця, показати їх вам, дорогі читачі, і водночас назбирати диво-ягід, які ростуть буквально у воді і не бояться морозу.

Без товариства досвідчених ягідниць тут не обійтися ніяк, адже потрібно втрапити на ягідне болото, на місці - не заблукати, а ще - навчитися збирати ягоди, бо робота ця досить специфічна. Ягідники розміщені у віддалених від населених пунктів і важкодоступних місцях. А ще - похмурих і трохи моторошних. Але це тільки на перший погляд, бо там, де ягоди, там і люди.

2

5

 

Продираємося лісовими стежками і виходимо на болото. Ягідниці взуті в гумові чоботи, бо ноги будуть постійно у воді.

2

Куди не глянь оком – густі високі мохи, сухі трави, чагарники, низькорослі берізки і сосонки. Три рази обернувся кругом дерева – і ти вже перестаєш орієнтуватися на місцевості. Але жінки з досвідом не заблукають - вздовж стежки, де стоять відра, корзини, вони чіпляють на деревах орієнтири - яскраві стрічки чи шматки тканини.

2

2

2

 

Попри те, що ягідниці понагиналися і почали збирати журавлину, я не побачила ніяких ягід. Бо ростуть вони при самій землі, часто - в моху, з якого журавлину потрібно просто виколупувати. Утім, збирати не так уже й важко: комарі і спека не дошкуляють. Година - і літр ягід висипається у відро. А з часом починаєш бачити неймовірну красу журавлиних плантацій і уявляєш, як якась краля розірвала намисто і розсипала по мохах мільйони червоних намистин.

2

2

 

Старші жінки, щоб не бігати щоразу з повною банкою до відра, висипають ягоди у хустини і вішають клуночок на дерево - щоб не загубити і не забути.

2

 

Ну от, в результаті така ягідниця без досвіду, як я, повезла додому 4 літра вітамінної журавлини.

Виявляється, журавлина і сік з неї використовуються при лікуванні інфекційних захворювань сечовивідних шляхів і як засіб для попередження утворення каменів у нирках. При гінекологічних запальних захворюваннях лікарі рекомендують разом з антибіотиками вживати журавлиний сік, оскільки він підвищує їх активність. 

У народній медицині ягоди і журавлинний сік застосовують при підвищеному артеріальному тиску, простудних, ревматичних захворюваннях, запаленні сечових шляхів.

Особливо корисна журавлина дітям. Журавлинний сік використовують як вітамінний засіб. У суміші з медом їм лікують кашель і ангіну. Сік і кисіль - хороший засіб при хворобах травного каналу.

Мирослава Цюп'ях

5

4

3

2

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024