Якій школі бути опорною, - знову обговорювали на комісії

09 Жовтня 2017, 17:05
3509

Паралельно із децентралізацій ними процесами в Україні проводять й ряд інших реформ, серед яких – в освіті. Одним з її етапів є створення опорних шкіл. І коли в Шацькій ОТГ на одній з останніх сесій швидко визначилися, яку школу робити опорною, то у районі з цим виникають неабиякі дискусії.

Питання створення опорних шкіл в районі протягом минулого тижня двічі розглядалося на комісіях в Шацькій районній раді. До складу профільної комісії увійшло дев’ятеро представників з числа депутатів райради, відділу освіти, районної державної адміністрації.  Вони й намагалися з’ясувати усі аспекти цього питання, аби на сесії районної ради остаточно прийняти рішення, яку школу робити опорною. Нагадаємо, що на статус опорної школи в районі претендує дві школи: Світязька та Пульмівська.

На думку голови Шацької районної ради Сергія Карпука, для району можна було б створити дві опорні школи, а не одну, якщо їх створення вписується в норми формування опорних шкіл. Та на які нормативні документи треба спиратися депутатам, освітянам та керівникам району для визначення опорної школи? Чи є якісь певні критерії при їх визначенні, - намагалися з’ясувати на першому засіданні комісії.

Так, у Пульмівській школі цьогоріч навчається 174 учні, та загалом навчальний заклад розрахований на 600 місць. І навіть якщо з сусідніх сіл будуть довозитись учні, то у школі не набереться потрібних трьохсот. «Та й чи потрібно 300 учнів у опорній школі та в яких нормативно-правових документах це прописано - треба ще з’ясувати. Моя думка – якщо це можливо, то треба опорні школи робити з цих двох навчальних закладів,» - зазначив Сергій Карпук.

На тому, що при створенні опорних шкіл важливо врахувати й фінансову сторону, аби вже з нового року у бюджеті були передбачені кошти на її функціонування, вказав начальник фінансового управління Олександр Бебко: «Немає значення, коли будуть кошти – з нового року чи з початком нового навчального. Нам потрібно вже запустити процес створення опорної школи, оскільки матимемо величезну паперову тяганину з попередженням працівників про зміну умов праці, реєстрацією та іншим. Окрім того, в цьому році змінилася формула розрахунку освітньої субвенції: коли раніше йшло в розрахунку на одного учня, то тепер - з розрахунку на педагогічні ставки.»

Підтримала фінансиста Ольга Сахарук, керуюча справами Шацької районної ради: «Нам спільно потрібно виробити алгоритм дій, які рішення і за чим приймати, кому займатися створенням статуту та до якого терміну, аби вкластися у визначені терміни.»

Через декілька днів комісія знову зібралася, аби прийняти остаточний варіант рішення та подати пропозиції депутатам Шацької районної ради на затвердження.

Як повідомила Людмила Єрофєєва, начальник відділу освіти, молоді та спорту Шацької РДА, останній нормативний документ, що визначає норми створення опорних шкіл, є постанова КМ від 19 квітня 17 року №279 про внесення змін до «Положення про освітній округ». В ній зазначено статус опорної школи та умови її створення, серед яких обов’язкові - наявність декількох філій, організоване підвезення учнів не менше ніж з 3-х сіл, селищ, в яких ліквідовано загальноосвітні навчальні заклади або призупинено діяльність та здійснюється довіз до опорного закладу.

«Коли раніше була умова наявності в опорній школі не менше 300 дітей без урахування дітей у філіях, то тепер - не менше 200 учнів без урахування учнів філій. Ми можемо утворити філії без пониження ступеня чи припинення їх діяльності, оскільки в цьому немає потреб для шкіл-філій Світязької школи, до яких пропонуюється включити школи сіл Голядин, Світязькі-Смолярі, Грабове та Підманове. У кожній паралелі вище 4 класу в опорній школі мають бути сформовані не менше 2-х класів, наявність до профільного та профільного навчання. Таке організувати у Пульмівській школі неможливо,» - повідомила керівник районних освітян. 

Вона також зазначила, що рішення про пониження ступеня школи чи припинення діяльності можуть прийматися лише за умов наявності шкільного автобуса та дороги з асфальтованим покриттям.


 

Тож поки що, зважаючи на нормативні документи, що визначають створення опорної школи, комісія одностайно прийняла рішення рекомендувати на сесії районної ради створити в районі одну опорну школу в селі Світязь. Стосовно опорної школи села Пульмо, то, як зазначила Людмила Єрофєєва, варто спочатку попробувати, як підуть справи зі створенням однієї опорної школи. А якщо будуть зміни в законодавстві, норми яких дозволятимуть створити опорну школу в селі Пульмо, тоді можна буде думати й над цим. Але поки що керівник освітян не готова до таких рішень, адже вони «потягнуть» необхідність приймати рішення про пониження ступенів в інших школах, таких як Острів’я та Пулемець.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024