Які реалії та перспективи мають Шацькі озера

08 Жовтня 2017, 11:05
6899

Якщо вас цікавить, де побувати і що спробувати на Шацьких озерах, якщо цікаво зазирнути у плани на майбутнє озерного краю, то вам таки варто прочитати цей матеріал.

Отож, розпочнемо з реалій. Найбільшою популярністю у нас користується відпочинок безпосередньо у селі Світязь, в урочищі Гряда, на турбазі «Шацькі озера», санаторії «Лісова пісня», приватних секторах Шацька, Пульма та Гаївки. Тут вам запропонують багато варіантів для відпочинку. Від елітних готельних маєтків до звичайних літніх будиночків без зручностей і наметових містечок. Все це дуже добре розрекламовано і описано на просторах інтернету, тож думаю, детально зупинятись на проживанні не варто, пише шачанка Світлана Лончук на сайті Центр зростання громад.

Харчування теж охоплює досить широкий спектр послуг: від ресторанів  до замовлення їжі у місцевих господинь. Останній, до речі, набуває все більшої популярності.  Своєрідною смаковою візитівкою відпочинку на Шацьких озерах є копчена риба і  не лише вугор, який в Україні  екзотичний, а й місцеві  лящі, карпи, сомики та й інші види користуються надзвичайною популярністю. Варто виділити й таку екзотику як світязькі  пончики. Чому вони такі популярні, не знає  достеменно ніхто, але за відпочинковий період  їх продають дуже багато. Є господині, що за 1 день продають по 100  і більше пончиків кожна.

За кілька років підприємцями району почала створюватись мережа надання розважальних послуг.  Особливу увагу почали приділяти активним видам дитячого відпочинку.  Набирає  дуже великої популярності прокат велосипедів, створені спеціальні велосипедні маршрути.


 

Частину території Шацького району займає Шацький національний природний, який має свої візхитівки – центр та екологічні стежки. ШНПП входить до міжнародного тристороннього біосферного резервату «Західне полісся», частиною  якого з Білоруської сторони є «Прибузьське полісся» та з Польської сторони – «Західне полісся» .

Окрім цього, в районі розташовані  пам’ятки природи: лісовий заказник «Втенський», біля села Ростань, «Ялинник» та «Ростанський»  біля села Кам’янка, гідрологічний заказник «Піщанський» біля села Піща, іхтіологічний заказник «Озеро Соминець» біля смт. Шацьк, ботанічна пам’ятка природи – дуб велетень, якому більше 300 років та дві унікальні пам’ятки «Сосна і  дуб» віком більше 125 і 155 років .

Цікавими на території району є пам’ятки архітектури національного значення: Казанська церква в селі Піща, збудована в 1801 році, церква Різдва Пресвятої Богородиці в селищі Шацьк, збудована в 1839 році, та Петро-Павлівська церква і дзвіниця Петро-Павлівської церкви в селі Світязь, збудовані в 1846 році, де тепер знаходиться чоловічий монастир. Відвідання цих храмів зазвичай залишає дуже сильне позитивне враження не лише у православних вірян.


 

Шацькі озера на даний час є потужною зоною відпочинку для громадян не лише для українців. Враховуючи теперішню політичну ситуацію, потенціал для розхвитку туризму є і на майбутні роки. Великі надії покладаються на отримання  певними територіями Шацького району статусу курорту державного значення.

Курортів державного значення, згідно з даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, в Україні  є лише шість: Хмільник, Слов’янськ, Скадовськ, Саки, Миргород і Бердянськ. Відпочинок у  Слов’янську і Саках зараз для більшості неможливий. Отож, залишилось лише чотири.

Що дасть  втілення в життя проекту «Курорт-Шацьк»?

Надання статусу курортної зони передбачає проходження проектом ряду етапів. На даному етапі подана заявка та проводяться дослідження.

Найперше, варто зазначити, це буде  не лише Шацьк,  буде комплексний підхід до ряду територій району, що дасть можливість збільшити варіанти надання послуг для лікування,оздоровлення  та відпочинку людей. В цьому проекті буде проведено дослідження  природних ресурсів і визначення їх правильного застосування. Зараз у нас на території району, окрім озер, є ресурси, властивості яких саме для оздоровлення не вивчено, наприклад, сапропель, що добувається з озера Прибич в селі Світязькі-Смоляри, високо мінералізована вода зі свердловини на території санаторію «Лісова пісня» та інші.

1

 

Окрім цього, важливе значення має надання цього статусу для економіки району. Вивчивши можливості територій, буде здійснюватись комплексний підхід до їх  розвитку. Зараз використовується для відпочинку в основному  території навколо озер Світязь, Пісочне, Люцимер, Велике Чорне. А в районі є дуже багато цікавих місць, які варті того, аби їх використовувати і розвивати. Відповідно наші люди будуть мати додаткові робочі місця.

Реалізація даного проекту дасть можливість збільшити фінансування на такі роботи, які для бюджету району та й області є непосильними. Адже інфраструктура курортної зони передбачає пряму підтримку з державного бюджету. А це і дороги, і болюча тема каналізування, і вирішення багатьох інших проблем. При розробленні концепції розвитку будуть  враховуватись якомога більше варіантів і можливостей для залучення коштів.

Втілення в життя даного проекту збільшить можливості і для підприємців, і для жителів району, а також збільшаться природоохоронні заходи територій, які не входять до складу Шацького національного парку.

Окремо хочеться розповісти про санаторій «Лісова пісня».


 

На даний момент санаторій є прикладом такої собі малої курортної зони. Там є досить розвинена своя інфраструктура. Заклад має все необхідне для лікування, реабілітації, оздоровлення та відпочинку людей. Має свою потужну лікувальну базу, хороший штат спеціалістів. Використовує всебічно можливості, які надає природа в даній місцевості. Лікувальні грязі, чудовий пляж озера, саме озеро - надзвичайно гарні. Додайте до цього цілющі властивості хвойного лісу. А на даний час проводиться додаткове вивчення високо мінералізованої води з власної свердловини, яка була зроблена ще у далекому 1986 році. Згідно з даними ««Звіту по попередній розвідці високомінералізованих вод Шацького родовища» було виконано буріння і встановлення однієї розвідувальної свердловини. В результаті чого була отримана хлоридна кальцієво-натрієва ропа. При трикратному розведенні даної ропи санаторій отримає гідрокарбонатно-хлоридні кальцієво-натрієві води. Виведені свердловиною «Шацьк -6» води не агресивні, не вимагають застосування особливих захисних заходів для їх експлуатації. Розрахунки гідрохімічної складової родовища були зроблені на 50 років експлуатації. Близькі за хімічним  складом води успішно використовуються на курортах Одеси, Коблєво, Євпаторії та інших .

Санаторій досить давно співпрацює з Українським науково-дослідним інститутом медичної реабілітації та курортології МОЗ України з міста Одеса. Саме цей науковий  заклад проводив відбір проб для досліджень на території Шацького району, щоб підтвердити наявність лікувальних властивостей місцевих природних ресурсів.

Виконувач обов’язків директора санаторію Руслана Дибель так говорить про теперішнє і майбутнє «Лісової пісні» в розрізі проекту «Курорт-Шацьк».

  • Ми дуже добре розуміємо, що надання статусу дасть більше можливостей у подальшому. Проте варто не забувати і про теперішній день. Санаторій уже зараз є готовою лікувальною базою з усім необхідним. Ми надзвичайно велику увагу приділяємо тим людям, які проходять у нас лікування, реабілітацію чи оздоровлення. Поєднуємо  сучасну лікувальну базу,  досягнення сучасної медицини з фітотерапією, мануальною терапією, гомеопатією, гірудотерапією, лікуванням торф’яними грязями.  В лікувально -діагностичному центрі використовується більше  40 процедур. На завершальному етапі будівництво басейну. Успішно лікуємо хвороби серцево-судинної системи, органів дихання, шлунково-кишкового тракту, суглобів та хребта, нервової системи, шкіри, зокрема псоріаз. Незалежно від того, як і коли завершиться проект «Курорт-Шацьк», ми будемо і надалі підвищувати рівень послуг. Головне для нас - допомагати людям лікуватись і оздоровлюватись.

Отож, підбиваючи підсумки, варто зазначити, що на даний час на Шацьких озерах все ж є досить пристойний рівень для відпочинку, проте є дуже багато питань, які потрібно вирішувати. І вирішуватись у перспективі вони будуть у тому числі і завдяки проекту «Курорт–Шацьк». Дуже хочеться, аби цей проект таки втілився в життя.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром