У Шацьку, на відміну від Луцька, відходи переробляють за сучасними технологіями

04 Жовтня 2017, 09:00
2354 Джерело: pershyj.com

На нових очисних спорудах, що кілька років тому запрацювали у Шацьку, нечистоти переробляють за сучасними технологіями.

Тому, на відміну від Луцька і навколишніх сіл, які останнім часом потерпали від смороду з полів фільтрації, неприємні запахи тут не відчуваються зовсім - пише Перший канал соціальних новин.

–Стічні води не просто пропускають через якісь фільтри, вони надходять до системи, де з ними починають взаємодіяти анаеробні бактерії, -пояснює Сергій Віннічук, голова Шацької об’єднаної територіальної громади. – Відходи при цьому переробляють на органічні добрива. А самі води очищаються і освітлюються.

Ці очисні споруди збудовані на грантові кошти по проекту транскордонної програми “Польща-Білорусь-Україна 2007-2013 рік”. Його Шацьк виграв разом з гміною Ханна Влодавського повіту Люблінського воєводства Республіки Польща.

З гранту у сумі 4,5 мільйона євро майже 2,5 мільйона виділили на Шацьк. Окрім побудови і ведення в дію нових очисних споруд, на ці кошти провели майже 11 кілометрів каналізаційної траси.

Наразі потужності нових очисних споруд задіяні лише на 10-15 відсотків. Причина -  у відсутності каналізації по всьому селищу і селах, розміщених з ним по сусідству. Ще років з 15 тому свою каналізаційну систему у Шацьку мав лише лісовий коледж. Її вони трохи згодом передали комунальникам.

Для краю, що заробляє на відпочивальниках, це і справді проблема номер один. За словами пана Віннічука, для завершення каналізаційних робіт у Шацьку кошти у сумі 6,4 мільйона гривень цьогоріч виділило  Міністерство екології. Ще 400 тисяч має дати обласна рада, і 70 — кошти місцевої громади. Нараз оголошений тендер.

Що стосується каналізування прилеглих до селища населених пунктів, Сергій Віннічук каже, що вони розраховують на кошти ще з одного джерела фінансування від ЄС.

“Шацька РДА і наш проектний селищний менеджер написали великий інфраструктурний проект, який іде поза конкурсом від Волинської області, - говорить очільник Шацької ОТГ. -І, найімовірніше, ми його виграємо. Практично, в нас є 99 шансів зі ста.

На 6,5 мільйона євро коштів з цього проекту ми сподіваємось повністю каналізувати і підключити до наших очисних мереж урочище Дуга — новий мікрорайон біля озера Світязь у Шацьку, села Мельники, Гаївка, Пульмо і Світязь”.

Ярина Руднік

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024