Заява від запорізьких атовців, багаторічне відстоювання права на земельну ділянку та озеро в оренду – відбулася сесія Світязької сільради

02 Жовтня 2017, 10:30
2197

На сесії Світязької сільської ради розглядалося чимало земельних питань, в тому числі лист-заява від 48 атовців Запорізької області, які просять для себе землю в Світязі.

28 вересня під головуванням Миколи Цвида, Світязького сільського голови, відбулася чергова сесія сільської ради.

На засіданні депутати затвердили містобудівну та землевпорядну документації, розглянули заяви щодо виділення земельних ділянок від місцевих жителів та іногородніх, затвердили стартову ціну на аукціон продажу права оренди земельної ділянки в селі Світязь та озера Линовець.

Микола Цвид ознайомив депутатів із листом, в якому Волинська обласна держадміністрація просить сприяння у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо виділення земельних ділянок за межами населеного пункту у власність 48-ми атовцям, членам благодійного фонду «Український корпус «Захист нації» (м. Запоріжжя) на території Світязької сільської ради.

Обранці громади разом із сільським головою обговорили це питання і прийняли рішення відмовити запоріжцям у виділенні їм землі в Світязі.

-Генеральний план Світязької сільської ради вичерпав свої можливості, а ті межі, що ми напрацювали, прокуратура скасувала. До того ж у нас до 20 місцевих атовців не забезпечені земельними ділянками. Маємо, передусім, подбати про своїх, – зазначив Микола Васильович.

Питання землі є дуже болючим у Світязі, і погодження чи непогодження сільськими депутатами рішень Головного управління Держгеокадастру у Волинській області не відіграє для останнього великої ролі.

-До 130 га світязької землі обласний Держгеокадастр надав у власність громадянам без погодження сесією Світязької сільської ради. Натомість жителі Світязя і навколишніх сіл, які по 50 років пропрацювали в колгоспі, отримують відмови на свої заяви про виділення землі за межами населеного пункту, - не приховував обурення сільський голова.

На сесії затвердили стартову ціну земельної ділянки площею 633 м. кв. по вулиці Жовтневій в селі Світязь для розташування закладу торгівлі, призначеної для продажу права оренди на земельних торгах у формі аукціону у розмірі річної орендної плати, що складає 6742 гривні. 

Також обранці громади дали згоду на проведення аукціону на право оренди озера Линовець. Зі слів сільського голови, переможець торгів видобуватиме на озері сапропель, в результаті чого водойма очиститься від мулу, адже цього літа води в ній було всього на 30 см. До того ж, сільська рада протягом багатьох років отримуватиме дохід з оренди озера.

На сесії сільської ради побувала жителька Світязя Ольга Лукашук, оскільки того дня розглядалася її заява на виділення земельної ділянки для ведення ОСГ. Депутати дали згоду на виділення їй як доньці колишнього члена місцевого колгоспу, а значить пайовика (батько Ольги нині покійний) землі за межами населеного пункту площею 0,32 га.

Після засідання сесії Ольга розповіла, що за своє право володіти цими тридцятьма сотками землі вона боролася впродовж декількох років.

Свого часу жителів Світязької сільської ради позбавили права володіння земельними паями колишнього колгоспу, проте в Держгеокадастрі їм пообіцяли наділи під ОСГ.

-Проблеми почалися з того, що мого батька спочатку не включили в списки пайовиків. Відбулися в селі збори і мені як доньці пайовика все-таки дозволили написати заяву на землю під город. Я зайшла в сільську раду до земельника, вибрала поле. Через деякий час його віддали іншому заявнику. Я вдруге написала заяву на інше поле – і на цю землю знайшовся господар. Пообіцяли втретє – на окружній дорозі. Але й тут мене спіткала невдача – обіцяну ділянку площею 1га віддали … синові голови земельної комісії Світязької сільської ради Ігоря Сакури. «Він встиг перший», - таке пояснення почула від керівництва сільради, - розповідає Ольга.

Тепер світязянка вважає, що відвоювала своє право на землю. Вона не дуже задоволена результатом, бо 32 сотих землі не в найкращому місці – це не те, на що заслужив її батько, віддавши десятки років роботи в колгоспі.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024