Що робив голова Шацької ОТГ в Німеччині

29 Вересня 2017, 09:20
3267

Протягом трьох днів – 18-20 вересня – голова Шацької об’єднаної територіальної громади Сергій Віннічук разом із проектним менеджером громади Андрієм Сичуком побував у німецькому місті Кельн на семінарі голів територіальних громад та голів муніципалітетів з різних країн світу під назвою «Механізми фінансування муніципальних санітарно-гігієнічних послуг - забезпечення стабільності надання послуг та місцевої інфраструктури».

Шацька селищна рада стала однією з чотирьох громад України, які були відібрані для участі у заході. Так, окрім представників Шацької ОТГ, з України в Німеччині вчилися та переймали досвід голови територіальних громад з Чернігівської, Дніпропетровської та Запорізької областей. Разом із українцями участь у заході брали представники громад та мери міст з Китаю, Німеччини, Бразилії, Палестини, Марокко, Боснії та Герцоговини.

Усі учасники, як розповідає Сергій Віннічук, були розділені на чотири групи. Шачани працювали в групі під назвою «Фінансування інфраструктури управління каналізаційними відходами». Окрім того, участь у зустрічах брали керівники великих сміттєпереробних заводів та компаній, котрі займаються переробкою каналізаційних відходів, науковці-екологи, представники фондів, котрі надають гранти.

Сергій Віннічук на конференції
Сергій Віннічук на конференції


 

В рамках зустрічі Сергій Віннічук виступив з доповіддю, в якій розповів про реалізацію проекту з каналізування в Шацьку, запровадження роздільного сміття. А для керівників громад стала корисною інформація про те, в яких проектах можна брати участь, як писати проекти, у якій сфері. Як зазначив Сергій Віннічук, для українських громад ця співпраця може бути надзвичайно вигідною, оскільки, за умовами проектів, один з його учасників має бути представником країн Євросоюзу, а інший - ні.

Побували на заводах з переробки сміття, які знаходяться поблизу Кельна, на заводі з сортування та переробки побутової техніки та меблів. «Для нас це щось нове, бо ми завжди звикли викидати зіпсовану побутову техніку на смітник разом з іншим непотребом. Там такого немає,» - розповідає голова Шацької громади.

Таке привозять на сортувальний завод у Кельні
Таке привозять на сортувальний завод у Кельні

 

Пізнавальною була екскурсія на сміттєспалювальний завод, на який привозять рештки сміття після сортувального заводу. «Сміття спалюють, а за рахунок цього отримують тепло та енергію і забезпечують місто гарячою водою та електроенергією. Залишок енергії навіть продають місту. Побували й на очисних спорудах, де використовують не тільки аеробний спосіб очистки води (той же, що і в очисних Шацька), а й закритий спосіб. Очищену воду спускають у річку, це є безпечно для навколишнього середовища. А відходи переробляють та використовують як біодобрива. В цьому плані Європейські міста пішли дуже далеко,» - говорить голова Шацької ОТГ.


 

Цей захід став ганою нагодою для залучення партнерів до співпраці з Шацькою селищною радою, зокрема, німецьких, ознайомлення к кращими практиками у сфері фінансування та утримання інфраструктури зі збору та переробки відходів. Результатом такої поїздки, як зазначив Сергій Віннічук, має стати написанні проектів, які будуть реалізовуватись за кошти Євросоюзу.

Віта Шепеля

Сміттєпереробний завод
Сміттєпереробний завод

На заводах - усе автоматизовано
На заводах - усе автоматизовано

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024