Криваве престольне свято в Шацьку - один день з історії селища

28 Вересня 2017, 15:28
2874

Друга світова війна прийшла на Волинь на початку вересня. Донедавна замовчувалось, що передові частини вермахту вже в середині вересня підійшли до околиць Володимира-Волинського та Любомля. У цей же період літаки люфтваффе бомбардували Луцьк, а біля мосту через річку Стир на території тодішнього Луцького повіту знешкодили німецьку диверсійну групу парашутистів. Є також дані, що з 10 по 13 вересня ставка головнокомандувача польськими військами перебувала у Володимирі-Волинському.
Уже 16 вересня в Шацьк через Влодаву прибув передовий загін гітлерівських мотоциклістів, а трохи пізніше і танки 19-го армійського корпусу генерала Гудеріана. 20 вересня авангард розвідувального підрозділу цього ж корпусу досяг Любомля. Німецькі військові роззброїли там польський гарнізон, частину зброї вивезли, решту роздали місцевим жителям для організації загону самооборони. За свідченням старожилів, його основу склали добровольці різних національностей та політичних уподобань.

21 вересня німці покинули місто, а наступного дня група польських військ здійснила наліт на Любомль. Вони розігнали та обеззброїли новоутворену міліцію, під час збройних сутичок семеро місцевих жителів загинули.

Тоді ж, на престольне свято Різдва Богородиці, в Шацьку розігралася кривава трагедія. За традицією, цього дня у селищі завжди бувало людно. До того ж чекали приходу Червоної армії і з цієї нагоди спорудили арку та прикрасили її квітами й червоними прапорами. По обіді з боку Любомля з’явилися вершники. Як з’ясувалося згодом, це були підрозділи польської армії та поліції, що відступали в напрямку Влодави. Побачивши натовп і дізнавшись, з якою метою він зібрався, кавалеристи почали стріляти. Так було вбито сліпого лірника Адама Шкоропада, Віктора Зуба і ще одного мешканця Шацька. Знищивши після цього арку, військові рушили далі на Влодаву.
Після цього в містечку настало кількаденне безвладдя: аж до 27 вересня, коли Шацьк зайняли 411-й танковий батальйон та 54-й протитанковий дивізіон 52-ї стрілецької дивізії Червоної армії.

Геннадій Гулько, Микола Якименко, Волинь-нова

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024